2018-11-18 12:30:00
Na týchto autách jazdil
Polícia v Abú Zabí nakupovala - Rolls-Royce Phantom

Na týchto autách jazdil Freddie Mercury zo skupiny Queen

V kinách sa momentálne premieta úspešný film Bohemian Rhapsody o živote jednej z najväčších hviezd populárnej hudby.

Freddie Mercury mal celkom vkus aj na autá, ktoré aj v rokoch sedemdesiatych či osemdesiatych boli neoddeliteľnou súčasťou každej hviezdy hudobného a hereckého sveta. Superšportové vozidlá by ste v jeho „stajni“ ale čakali márne. No ak išlo o luxusné limuzíny, vedel si vybrať naozaj dobre.

Jeho vozidlový park bol okázalý ako on sám. Vybrali sme najzaujímavejšie autá z garáže Freddieho Mercuryho, ktoré v prvom rade spája jeden dôležitý fakt: Freddiemu išlo o luxus a pohodlie oveľa, ako by sa zaujímal o ďalšie parametre a vlastnosti áut, ktoré používal.

Jazdil ako kráľ(ovná)...

Skupina Queen je legendou, ktorú pozná celý svet. V ich začiatkoch si Freddie kúpil z celkom zrejmých dôvodov Daimler Limousine. Britská automobilka prepojená vtedy s automobilkou Jaguar vyrábala limuzínu DS240 v predĺženej verzii predovšetkým pre monarchov a hlavy štátu. Nuž a čím iným ako autom pre kráľovnú by mal jazdiť frontman skupiny The Queen?

V roku 1974 si Mercury vybral niečo podobne aristokratického. Bol to Rolls-Royce Silver Shadow. V aute nalakovanom striebornou metalízou sa nechal voziť šoférom. Toto auto používal až do svojej smrti v roku 1991. Patrí teda do spevákových najpodstatnejších automobilových míľnikov. Po jeho smrti sa auto vydražilo v aukcii.

Pohodlie, luxus, ale aj štipka bizarnosti

Freddie Mercury bol, ako asi všetky hviezdy jeho veľkosti kontroverzná osoba a v čase najväčšej slávy si potrpel na okázalosť a pompéznosť. Svoje dva „kráľovské“ Daimlery vymenil v roku 1986 za Mercedes. Presnejšie za limuzínu 420SEL. Vydržal mu tiež až do jeho skonu a údajne s ním najazdil denne veľa kilometrov. Vydražili ho v roku 1996 v slávnej aukčnej sieni RM Sothebys. Neskôr však slávne auto skončilo v stodole, kde chátral. Potom ho kúpil istý Ross Waite v zlom stave. Potom ho ale predal opäť, lebo nemal dosť peňazí na jeho rekonštrukciu.

Keď v osemdesiatych rokoch Mercury kúpil apartmán v New Yorku, potreboval tiež nejaké „auto do mesta“. Na dopravu vo „Veľkom jablku“ si preto kúpil Town Car. To označenie „mestské auto“ však veľmi nesedí, lebo objektom jeho záujmu sa stal slávny model Lincoln, veľký päťmetrový sedan s osemvalcom pod kapotou...

Pokiaľ ide o bizarnosti v automobilovej zbierke Freddieho Mercuryho, veľa ich nie je. Niečo sa predsa len nájde. Napríklad otvorená verzia pôvodného Range Roveru s osemvalcom pod kapotou. Toto auto neskončilo v aukcii. Doteraz ho vlastní bubeník skupiny Queen, Roger Taylor, ktorý je tiež veľkým fanúšikom aut.

Medzi to najzaujímavejšie auto patrilo zároveň aj jeho najstaršie. Studebaker Champion modelového roku 1950 nemohol nikoho nechať chladným. Špecificky tvarovaná maska chladiča vyzerá, ako keby utiekla z vtedajšieho vesmírneho programu NASA. Sám Freddie sa nechal zvečniť s autom, čo inak bežne vôbec nerobil.

Model Champion bol najúspešnejšou kapitolou americkej automobilky Studebaker. Od roku 1938 držal výrobcu celých dvadsať rokov tesne nad hranicou bankrotu. Mercury mal model tretej generácie z konca výroby, keď už záujem o auto opadol. To aj napriek tomu, že auto vynikalo na vtedajšie pomery nízkou spotrebou paliva šesťvalcového motora s objemom 2,8 litra. Vtedy sa spotreba začala riešiť kvôli kríze aj za oceánom. Značke to však už nepomohlo.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: internet

Komentáre k článku


Stream naživo