2018-11-16 15:35:00
Kia ProCeed spustenie výroby
Kia ProCeed spustenie výroby
Zdroj: Kia Motors Slovakia

Kia Motors Slovakia začala vyrábať model ProCeed

15. november bol dňom oficiálneho spustenia výroby najnovšieho modelu značky Kia.

Boli sme pri tom, keď vo výrobnom závode  v Tepličke nad Váhom začala schádzať z liniek aj tretia karosárska verzia najnovšej generácie modelu Ceed. Model ProCeed je približne každým desiatym autom na výrobných linkách.

Je to auto, ktoré navrhli, vyvinuli, skonštruovali a vyrába sa v Európe. Spája v sebe atraktívny dizajn, pôsobivé rozmery spolu so všestrannosťou vozidiel kombi v päťdverovej karosérii shooting brake. Vďaka odvážnemu dizajnu a konštrukcii ho možno považovať za najšportovejšieho predstaviteľa novej modelového radu Ceed. ProCeed bude k dispozícii výlučne vo verziách GT Line alebo GT. ProCeed absolvoval premiéru na Autosalóne v Paríži, predávať sa začne exkluzívne v Európe v prvom štvrťroku 2019.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Kia Motors Slovakia

Batožinový priestor modelu ProCeed s objemom 594 litrov ponúka väčší objem než mnohé klasické kompaktné rodinné kombi, ale i mnohé vozidlá typu tourer z vyšších tried.

,,Spustenie výroby najnovšieho modelu Kia ProCeed je pre nás úspešným zavŕšením tohtoročného snaženia. Postupne sme začali sériovú výrobu päťdverovej a kombi verzie modelového radu Ceed, ako aj produktovo vylepšeného modelu Sportage. Zároveň sme do výroby úspešne aplikovali technológie selektívnej katalytickej redukcie na aktívnu reguláciu emisií. Výrazne sme znížili množstvo vyprodukovaných emisií našich motorov s cieľom spĺňať najnovšiu emisnú normu Euro 6d TEMP,“ povedal Dae-Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ Kia Motors Slovakia.

Zdroj: Jozef Vydra

Nový ProCeed zdedil názov po predchádzajúcej generácii trojdverového kupé Kia pro_cee’d, ktorý sa vyrábal tiež v závode Kia Motors Slovakia. V dvoch generáciách pre zákazníkov vyrobili viac ako 190 000 kusov. Nový model navrhli v európskom dizajnovom centre vo Frankfurte nad Mohanom, pod dohľadom hlavného dizajnéra spoločnosti Kia Motors Europe Gregory Guillaumea, a pod vedením Petra Schreyera, prezidenta dizajnu a hlavného dizajnéra spoločnosti.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Roman Kraľovanský, vedúci výroby v Kia Motors Slovakia povedal pri príležitosti spustenia výroby nového modelu, že prípravy na sériovú výrobu modelu ProCeed sa začali v závode už koncom minulého roka úpravou technológií výrobných liniek. Úspešnému spusteniu výroby predchádzalo zaškolenie a tréning výrobných operátorov vo výskumno-vývojovom centre v Kórei ako aj priamo v našom závode. „Nový  typ karosérie  shooting brake priniesol z pohľadu výroby viacero výziev, ktoré sa nám podarilo úspešne zvládnuť. Vďaka tomu sme nadobudli množstvo nových a cenných skúseností,“ povedal Kraľovanský.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Viac ako 300 pracovníkov sa zúčastnilo na školeniach vo výskumno-vývojovom centre Kia Motors v kórejskom Namyangu zameraných na spustenie sériovej výroby nového modelového radu Ceed. Išlo prevažne o skúsených zamestnancov z montážnej haly a oddelenia kvality. Zúčastnili sa na nich aj kolegovia z ďalších výrobných hál a oddelení. Ich dôležitou úlohou bolo vopred odhaliť prípadné nedostatky, ktoré by mohli nastať počas sériovej výroby. Takmer sedemdesiat z nich sa už začiatkom tohto roka zúčastnilo na tréningu naviazaného práve na výrobu najnovšieho modelu ProCeed.

Vidieť výrobu auta od zrodu jeho základných výliskov karosérie až po záverečnú montáž je naozaj zážitkom. Niektoré dielce, súčiastky a montážne celky prichádzajú zo sesterských závodov Hyundai Steel a Mobis, ktoré sú v areáli výrobného závodu. Množstvo dielcov prichádza denne kamiónmi od rôznych subdodávateľov. Všetko sa to zbieha v logisticky náročnom procese. Na výrobnej linke sa totiž striedajú tri modely, v prípade modelu Ceed dokonca jeho tri karosárske verzie. Každé auto je originál – iná farba, iná výbava, iné doplnky, ľavo aj pravostranné riadenie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Počas prehliadky výroby od lisovne, cez zvarovňu a montáž (do lakovne sme prístup nemali) sme sa dozvedeli, že výrobný takt je 54 sekúnd na výrobu jednej karosérie. Povedané inak, na konci výrobnej linky vychádza z pásu každých 63 sekúnd jedno auto. Podiel modelu Sportage je 67%, Ceed (teraz tri karosárske verzie – hatchback, SW a ProCeed) má 27% a zvyšných 5% zaberá model Venga.

Začiatkom roka 2019 sa spustí predaj modelu ProCeed exkluzívne v Európe. Modely GT Line budú mať k dispozícii tri motory, vrátane obľúbeného 1,0-litrového motora T-GDi s výkonom 120 koní a krútiacim momentom 172 Nm. Najvýkonnejším agregátom pre modely GT Line je nový 1,4-litrový motor T-GDi, ktorý dosahuje výkon 140 koní. Zákazníci si budú môcť vybrať aj nový úsporný 1,6-litrový vznetový motor CRDi s označením ,,Smartstream“. Motor s výkonom 136 koní v modeloch Ceed a ProCeed je prvý vznetový motor Smartstream od spoločnosti Kia, a zároveň najekologickejší vznetový motor, aký automobilka v súčasnosti ponúka. ProCeed GT bude poháňať rovnaký 1,6-litrový motor T-GDi, ako používa nový Ceed GT. Ide o najsilnejší motor v ponuke s výkonom 204 koní a krútiacim momentom 265 Nm. V nových modeloch ProCeed GT a Ceed GT sa zároveň po prvýkrát predstaví sedemstupňová dvojspojková prevodovka automobilky Kia.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Kia Motors Slovakia pokračuje aj v tomto roku vo svojich investičných aktivitách a celkovo plánuje preinvestovať takmer 200 miliónov eur. Okrem spustenia výroby nových modelov otvorila Kia Motors Slovakia v auguste vlastné zdravotné stredisko priamo v areáli závodu, kde zamestnanci naplno využívajú moderné zariadenia, ktoré slúžia na prevenciu chorôb z povolania.

V našej galérii sme pre vás pripravili pomerne bohatý obrazový materiál z prierezu výroby (nielen) nového modelu Kia ProCeed.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo