2018-10-20 13:00:00
VW Passat B5
VW Passat B5
Zdroj: VW

Volkswagen ponúka šrotovné ako výmenu za starý diesel

Na zošrotovanie môžu záujemcovia odovzdať autá, ktorých motory plnili už dávno prekonané európske emisné normy Euro 1 až 4.

Ak ste sa už rozbehli k predajcom, čítajte ďalej. Táto ponuka sa totiž týka (zatiaľ?) iba nemeckých zákazníkov! Má to ďalšie  „ale“: ako vo štvrtok oznámil najväčší európsky výrobca áut, koncern Volkswagen sa rozhodol prispieť k zlepšeniu znečistenia ovzdušia a zároveň ešte na tom zarobiť. Automobilka totiž ponúka nemeckým zákazníkom, ktorí sa rozhodnú pre kúpu nového vozidla v rámci koncernu VW, prémiu za zošrotovanie ich auta so starým dieselovým motorom.

Akcia sa týka aj starých vozidiel iných značiek ako VW, pričom výška prémie sa bude podľa nemeckých médií pohybovať od 1 500 až do 10 000 eur v závislosti od typu kúpeného nového modelu. Koncern chce takto motivovať klientov, aby sa zbavili dieselových vozidiel vybavených staršími motormi typu Euro 1 až Euro 4, uviedla automobilka. Stimuly na likvidáciu starších dieselov v Nemecku a kúpu novších áut, ktoré spĺňajú prísnejšie emisné normy, sú v snahe zabrániť zákazu vjazdu dieselov do nemeckých miest.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej koaliční partneri sa začiatkom tohto mesiaca dohodli na plánoch redukcie emisií z dieselových vozidiel tým, že požiadajú výrobcov automobilky, aby ponúkli majiteľom stimuly alebo úpravy starších áut. Tento krok je súčasťou širšieho tlaku v Nemecku na zlepšenie kvality ovzdušia v mestách.

Zákazníci si budú môcť voliť medzi koncernovými značkami Audi, Seat, Škoda a Volkswagen. Automobilové značky zverejnia podrobnosti o svojich programoch špecifických pre každú značku. K zošrotovanie sa dajú odovzdať vozidlá s typom motora, ktorý plnil prekonané európske emisné normy Euro 1 až 4. Majitelia vozidiel zo 14 nemeckých miest s mimoriadne znečisteným vzduchom vrátane Mníchova, Stuttgartu a Kolína získajú ešte osobitný príplatok.

Cieľom Volkswagenu je zabrániť hroziacim zákazom vjazdu naftových vozidiel do centier miest. Nemecký automobilový priemysel je od vypuknutia škandálu okolo podvodov s meraním výfukových plynov v roku 2015 pod silným tlakom. Koncern VW už ponúkal šrotovné – od augusta 2017 do júna 2018 sa mu podarilo stiahnuť z nemeckých ciest 210 000 starších naftových vozidiel.

Túto oznámenú iniciatívu Volkswagenu už skritizovala šéfka strany Ľavica Katja Kippingová. „Je to ďalší pokus automobilových koncernov vytrieskať zo svojho miliónového dieselového podvodu zo zákazníkov ďalšie peniaze,“ povedala politička denníku Neue Osnabrücker Zeitung. „Kto si nové auto nemôže dovoliť kúpiť, má totiž smolu,“ uzavrela svoje vyhlásenie predsedníčka strany.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR, AP, noz.de

Komentáre k článku


Stream naživo