2018-08-12 08:30:00
Toyota Supra A90
Toyota Supra A90
Zdroj: Toyota

Nová Toyota Supra príde už na jeseň

Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia, čo vieme o športovom modeli pred jeho oficiálnou premiérou?

„Akio Toyoda vravieval, že by chcel, aby vo firme existovali traja bratia, z ktorých GT86 by bol prostredným a Supra najväčším. Preto sme sa usilovali, aby bola nová Supra v každom ohľade čo najlepšia,”  povedal v rozhovore pre britskú tlač hlavný inžinier Toyoty Tetsuyo Tada a dodal: „Myslím, že je to najšťastnejší deň môjho života,” povedal po prezentácii  prototypu modelu Toyota Supra na Goodwood Festival of Speed.

Konštruktéri začali pracovať na novom modeli v roku 2012.  S japonským citom pre dokonalosť ho dotvárali sedem rokov. Výsledkom je dvojdverové klasické kupé so štíhlou líniou, motorom umiestneným vpredu a zadným náhonom. 

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

­Ťažisko má ako  Lexus LFA

Podobne ako pri projektovaní Toyoty GT86 sa inžinieri pri novej Supre sústredili na to, aby malo vozidlo tie najlepšie jazdné vlastnosti. „Všetci chvália  GT86 za nízko položené ťažisko, ale v Supre je ešte nižšie a tuhosť karosérie je dvojnásobne vyššia,” zdôrazňuje Tada a dodáva: „Supra má ťažisko v rovnakej polohe ako športový  Lexus LFA”.

Je zaujímavé, že aj keď má nová Supra väčší rázvor ako GT86, vzdialenosť medzi osami je menšia.  Podľa nepotvrdených informácií má mať kupé Toyoty hmotnosť okolo 1 500 kilogramov.

­Návrat s radovou šestkou

Predchádzajúca generácia Toyoty Supra si získala obdiv a svoje meno vďaka šesťvalcovému motoru Toyota 2JZ-GTE s turbodúchadlom.  V novej verzii bude podobná jednotka, ktorú vyvinuli v BMW. Podľa neoficiálnych informácií ide o motor B58B30 s výkonom 246 kilovattov (335 koní). Ponuka bude obsahovať aj štvorvalcový motor s označením   B48B20, s objemom 2 litre a výkonom 193 kW (262 k), takisto vybavený turbodúchadlom. K tomu by mala pribudnúť osemstupňová automatická prevodovka ZF.

Zdroj: Toyota

Ešte väčší výkon?

Informáciu o motore R6, hoci ešte nie o konkrétnej verzii,  potvrdil aj hlavný inžinier, keď dodal, že Supra mala vždy šesťvalcový radový motor a tak to bude aj tentoraz. Tetsuyo Tada tiež pripustil, že do nového modelu sa dostane aj štvorvalcový motor. Podľa jeho slov bude auto v takejto obmene ľahšie, bude mať lepšie rozloženú hmotnosť a ešte lepšie „sedieť“ v zákrutách. Tada neprezradil presné parametre,  ale ako povedal ,,výkon motora Supry je porovnateľný s vozidlami Lexus zo série F”. To by znamenalo, že motor novej Toyoty Supra bude ať výkon až 294 kW (400 k). Isté je, že výkon sa bude prenášať na zadné kolesá prostredníctvom diferenciálu s obmedzeným preklzom.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Blízko ku konceptu FT-1

„Mám úctu k starším modelom Toyoty  Supra. Každá z predchádzajúcich generácií mala v sebe niečo vzrušujúce v kontexte svojej doby. Pri tvorbe nového modelu sme sa snažili dosiahnuť to isté,” hovorí Tada a dodáva: „ako východiskový bod sme si vzali A80, čiže Supru štvrtej generácie. Hoci dizajn nie je rovnaký, na prvý pohľad je jasné, že je to Supra”.  Auto síce ešte nepredstavili v plnej kráse, ale tvar siluety, proporcie a niektoré detaily, ktoré neukrylo ani maskovanie, prezrádzajú, že bude nadväzovať na koncept  FT-1.

Oficiálna premiéra na jeseň

I keď sa nová Toyota Supra objavila na festivale  Goodwood Festival of Speed, oficiálna premiéra vozidla je ohlásená na jeseň. Do autosalónov sa má športové kupé dostať v prvej polovici roku 2019.

Auto by malo mať v rámci výbavy napríklad  transparentný  Head-up displej, digitálne  hodiny a pokročilé systémy aktívnej bezpečnosti. Podľa neoficiálnych informácií by si záujemcovia o nový model mali pripraviť najmenej 63 500 dolárov (55 430 €).

Komentáre k článku


Stream naživo