2018-07-17 04:25:00
E/NRIDE T-Log
E/NRIDE T-Log
Zdroj: E/NRIDE

Elektrický ťahač T-Log možno ovládať na diaľku. Jeden operátor riadi celú skupinu

V budúcnosti sa môžu na cestách objaviť ťahače, ktoré budú pracovať vo svorkách.

Potom budeme môcť konštatovať, že na ich počiatku bol švédsky start-up E/nride a jeho konceptuálny ťahač T-Log. T-Log je ťahač bez kabíny pre vodiča. Sám dokáže plniť Level 4 autoómnej jazdy vďaka autonómnej platforme od N-Vidie. Vďaka množstvu kamier, senzorov, radarov a lidarov vie o všetkom, čo sa okolo neho deje a tak dokáže jazdiť autonómne. V zložitejších situáciách, napríklad v teréne, či pri prejazde husto osídlenými oblasťami môže autonómnemu systému pomôcť vyriešiť problém operátor na diaľku. Jeden operátor dokáže z pohodlia vzdialeného pracoviska kontrolovať i ovládať niekoľko podobných T-Logov naraz.

T-Log je nákladné vozidlo dokonale prispôsobené na zvážanie dreva z lesov. Vozidlo je pripravené na jazdu v náročnejších podmienkach. Vďaka absencii kabíny a všetkých „luxusných“ prvkov výbavy, ktoré udržiavajú pri živote posádku bežného ťahača, dokáže byť obslužnosť elektrického ťahača extrémne vysoká, rovnako ako efektivita. Aj ďalšia úspora sa týka ľudského faktora – vďaka prístupu na diaľku nemusí firmu „zaťažovať“ pláca vodičov, skupinu ťahačov obslúži iba jeden vyškolený operátor.

Ďalším benefitom vozidla je samozrejme absencia lokálnych emisií. Nielenže jazdí potichu v lese, jazdí potichu a úplne bez emisií aj v okolí ľudských obydlí. Ťažká nákladná doprava sa na množstve emisií podieľa výraznou mierou.

Podobných nápadov bude iste pribúdať. Práve pri nákladnej doprave sa očakáva najrýchlejšie nahradenie človeka strojom. Na ceste k úplnej autonómii sa nachádzajú práve ťahače ovládané a kontrolované na diaľku.

T-Log sa svetu predstavil na motoristickom podujatí v Goodwoode. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo