2018-07-14 11:55:00
Julia Albu a Toyota
Julia Albu a Toyota Corolla z Kapského mesta do Londýna
Zdroj: Toyota

Má 80 rokov a za sebou cestu naprieč celou Afrikou na starej Corolle

Osemdesiatročná Julia Albu prešla celú Afriku. Vybrala sa za dcérou z Kapského mesta do Londýna.

Trasu dlhú 12 000 kilometrov prekonala na svojej 20-ročnej Toyote Corolla. V júli 2017 Julia kľúčikom naštartovala svoju milovanú  Toyotu Corolla AE92 z roku 1997 a vyrazila zo svojho domu v juhoafrickom Kapskom Meste. Odvážna dáma mala 80 rokov, jej auto, známe na domácom trhu pod názvom Toyota Conquest, rovné dve desaťročia. Vybrala sa navštíviť dcéru, ktorá žije v Londýne.

Juliino rozhodnutie vydať sa na cestu dlhú 12-tisíc kilometrov bolo spontánne, ale realizácia zámeru si vyžiadala ročnú prípravu. Cestovateľka si naplánovala trasu východnou časťou Afriky. Získala podporu sponzorov, nadviazala spoluprácu s charitatívnou organizáciou a vytvorila blog, na ktorom priebežne dokumentovala svoju dobrodružnú cestu.

Autom do neznáma

Aj napriek starostlivému plánovaniu musela Julia čeliť mnohým neznámym faktorom.  Na cestu vyrazila sama a jedinou stálicou v meniacej sa krajine bola jej Toyota, ktorú nežne volá Tracy. Po celých 20 rokov ju auto ani raz nesklamalo, preto Julia verila, že  ju bezpečne dovezie do cieľa. 

Zdroj: Toyota

Po roku  dobrodružstiev a zážitkov dorazila do Londýna, kde ju vítali ako hrdinku. Auto dala do servisu v predajni Toyoty a Lexusu Currie Motors, ktorého služby využíva aj jej dcéra. A tam mechanici pripravili Corollu na spiatočnú cestu.

Corolla v perfektnom stave

Tachometer vozidla v súčasnosti ukazuje vyše 366 000 najazdených kilometrov. Technici servisu Toyoty v Isleworth potvrdili, že auto je aj po ceste stále v perfektnom stave. Stačilo  vyčistiť brzdy, vymeniť brzdový kotúč a upevniť výfuk. 

Toyota inšpiruje

V minulom roku odštartovala Toyota globálnu kampaň Start Your Impossible. Jej cieľom je inšpirovať zamestnancov, partnerov a zákazníkov, aby sa  v rámci svojich možností snažili prekonávať  obmedzenia a našli odvahu nasledovať svoje sny. Kampaň súvisí s účasťou Toyoty na olympijskom a paralympijskom hnutí ako ich hlavého motoristického partnera. V rámci akcie publikuje príbehy obyčajných ľudí a športovcov, ktorí zvíťazili nad svojím hendikepom. Aj výkon Julie Albu a jej 20-ročnej Corolly patrí k takýmto príbehom.

Zdroj: Toyota

Keď Julia dorazila do Anglicka, britská pobočka Toyoty ju požiadala o rozhovor:

Čo vás motivovalo k tejto nezvyčajnej ceste?

Julia: Raz som sedela doma a počúvala rozhlasovú diskusiu. Hostiteľ programu rozprával, ako verejne známa osoba míňa majetok na autá pre svoje manželky. Ostala som prekvapená a povedala som si - veď to je smiešne! Zatelefonovala som do rozhlasu a povedala som im, že mám 80 rokov a moja Toyota má 20. Spolu máme sto rokov a sme vo vynikajúcej kondícii – natoľko, že sa vyberiem do Londýna navštíviť moju dcéru.

Okamžite mi začali húfne telefonovať  priatelia s otázkou, či je to pravda. A tak som musela zjesť, čo som si navarila, nuž som odpovedala,  že áno. Aj keď som to vôbec nemala premyslené. Môj partner, s ktorým som prežila 33 rokov,  zomrel a ja som sa nemohla dostať z depresie. Povedala som si, že ak nazbieram dostatok informácií na zorganizovanie takejto cesty a nadviažem spoluprácu s mojou obľúbenou charitatívnou organizáciou, dám sa na to.

Aké boli najväčšie výzvy počas vašej výpravy?

Julia: Jeden z najväčších problémov som musela riešiť na hranici medzi Keňou a Etiópiou. Uvedomila som si, že nemám potrebné množstvo kópií dokladov o vozidle – čosi ako pas pre auto – aby som sa dostala do Etiópie.  Spotrebovala som ich viac, ako som plánovala kvôli neplánovanému výletu do Ugandy. Preto som sa musela vrátiť a precestovať 10 hodín do Nairobi, aby som získala novú zásobu dokladov. Našťastie som pristupovala k celej expedícii s predsavzatím, že sa nikde nebudem ponáhľať a naozaj si to užijem. 

Ďalším veľkým problémom bolo to, že som nemala peniaze. Ale stretla som množstvo skvelých a pohostinných ľudí, ktorí ma oslovovali prostredníctvom blogu a ponúkali mi po ceste nocľah. Všetci s veľkým záujmom počúvali príbehy o mojej Toyote. 

Nastala aj chvíľa, keď ste oľutovali, že ste sa vybrali na takúto výpravu?

Julia: Nie, to sa nestalo. Boli chvíle, keď som  bola taká unavená z cesty, až som si myslela, že ďalej to už nezvládnem. Ale nikdy som neoľutovala, že som sa  na ňu vydala.

Zdroj: Toyota

Ako ste pripravili na cestu vašu Corollu?

Julia: Prvá vec, ktorú bolo potrebné urobiť, bolo nadvihnutie zavesenia, aby sa zväčšila svetlá výška. S tým mi pomohol môj zať, ktorý sa usiloval ponechať takmer všetky originálne súčiastky.  Tracy prešla aj kompletným servisom a môj sused mi daroval väčšie pneumatiky. Vedela som, že v aute budem tráviť veľmi veľa času, preto som si vyzdobila kabínu, aby som sa cítila ako doma.

Ako vyzerala Corolla pripravená na výpravu?

Julia: Ako sen. Myslím si, že Tracy je najlepšie auto na svete. Všímala som si, čím jazdia ľudia po Afrike. S niektorými z nich som sa rozprávala a nevymenila by som moju Toyotu za žiadne iné auto. Ani raz sa nepokazila a nemala som dokonca ani defekt. Len raz som si myslela, že sa odtrhne koleso, keď som v Ugande zapadla do hlbokej jamy na ceste. Našťastie mi pomohol automechanik na čerpacej stanici a hneď som mohla znova vyraziť na cestu. Zistila som, že v Afrike nič nie je problém. Tie sa začínajú až keď dorazíte do Európy.

Bola táto cesta motiváciou aj pre ďalšie výlety v budúcnosti?

Julia:  Áno, určite.  Keď sa vrátim, začnem písať dve knižky o mojej výprave – jedna bude z môjho pohľadu a druhá, pre deti, bude z pohľadu Tracy. Už som uzavrela zmluvu s vydavateľom.  Pri najbližšej výprave chcem prejsť Afriku po západnej strane, potom znova do Anglicka... a stretnúť sa s kráľovnou!

Komentáre k článku


Stream naživo