2018-06-19 04:40:00
Volvo XC70 vs ťahač
Volvo XC70 vs ťahač

VIDEO: Čelná zrážka s kamiónom býva smrteľná. Vodič Volva odišiel po vlastných

Sú značky, ktorých marketingové oddelenie nemá ťažkú prácu. Vo Volve to platí na 100 %. Stačí pustiť takéto video.

Veď načo vyrábať drahé reklamy, keď úplne stačí občas ukázať štatistiky, či sem-tam vypustiť do sveta záznamy z palubnej kamery? Jedine, že by bezpečnosť nebola pre zákazníkov všetkým... 

Autá začky Volvo sú priam legendárne vysokou úrovňou bezpečnosti. Vidieť to ale na videu v reálnej situácii presvedčí viac ako tvrdenia vedcov z organizácie EuroNCAP. 

Ide o záznam z palubnej kamery z cesty pri nórskom meste Sarpsborg neďaleko hraníc so Švédskom. Nehoda, ktorú vidozáznam zachytáva sa odohrala 27. apríla tohto roka. Vodič poslednej generácie modelu Volvo XC70 bez zjavnej príčiny prešiel do protismeru a čelne nabúral do protiidúceho ťahača. Volvo vpálilo do nákladného vozidla rýchlosťou cca 62 km/h, rýchlosť ťahača mohla byť v čase zrážky podobná, možno mierne nižšia. Ťažké Volvo odhodilo na opačnú stranu vozovky.

Na zázname vidieť, že stret sa odohral s malým prekrytím. Išlo teda o veľmi častú zrážku, pre ktorú v USA zaviedli tzv. small overlap test, ktorý sa považuje za ten najtvrdší test odolnosti vozidla vôbec. Aj napriek malému prekrytiu zostal A-stĺpik na mieste bez väčšieho pohybu. A aj napriek skutočne vážnej nehode, ktorá by v inom aute takmer s istotou skončila životohrozujúcimi zraneniami vodiča, sa vodič Volva vyštveral z automobilu sám bez vážnejších zranení.

Nuž, nenadarmo sa už roky hovorí o bezpečnosti švédskych áut. Nehody v reálnych podmienkach to dokazujú. Nie je veľa ľudí, ktorí si môžu povedať, že prežili čelnú zrážku s kamiónom. Aj z tohto videa jasne vyplýva, že keď chcete bezpečné auto, kúpte Švéda. Obzvlášť terénny tank, akým XC70 je, parametre bezpečnosti spĺňa a prekračuje.

Pravdou tiež je, že Volvo narazilo do ďalšej švédskej pevnosti menom Scania (vyzerá to tak). Tak Volvo, tak Scania a tak aj geneticky prepojený SAAB boli jednými z prvých, ktorí riešili bezpečnosť pri strete osobného vozidla s vozidlom nákladným a aj Scania je priekopníkom v car friendly kamiónoch.

Takže keď už teda nemáte švédske auto, ak si môžete vybrať, skúste vraziť radšej do švédskeho kamiónu...


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo