2018-06-07 10:20:00
Tesla model X sa
Tesla model X sa neprevráti
Zdroj: Tesla Motors

VIDEO: Ako prevrátiť Teslu X? Bežne sa to vôbec nedá, iba ak...

Ibaže by ste použili úplne iné „donucovacie“ prostriedky, ako americká NHTSA.

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy (National Highway Traffic Safety Administration) má nárazové testy, ktoré sú náročnejšie – doslova devastujúce pre vozidlá a ničivejšie ako európske EuroNCAP crash testy. Kladie vyššie nároky na pevnosť a tuhosť karosérie, lebo čelný náraz do pevnej prekážky je s menším prekrytím. Triafa sa tak výraznejšie iba roh karosérie, ktorá musí mať pevnejšiu konštrukciu.

Okrem nich robí aj skúšku prevrátenia auta. V USA sú na cestách v hojnej miere hlavne vysoké SUV. Tie sa sa po správnom trafení zboku dajú „zostreliť“ z cesty a pomerne ľahko prevrátiť. Preto zaviedla NHTSA aj túto kategóriu testov.

V rámci komplexného hodnotenia absolvovala takýto test aj Tesla model X. Spoločnosť Tesla ešte predtým uverejnila zábery z testovania odolnosti Tesly Model X voči prevráteniu. Tesla totiž podrobuje svoje elektromobily interným bezpečnostným testom. Predchádzajú tým oficiálnym, ktoré vykonávajú autority ako Euro NCAP, NHTSA či IIHS. O Modeli X Tesla už dávnejšie tvrdila, že to bude najbezpečnejšie SUV na svete. Teraz jej slová potvrdili aj oficiálne testy. Zdá sa, že elektrické SUV sa naozaj nedá prevrátiť na strechu.

Keď je už skoro hore kolesami, akoby pôsobil na spodnú časť auta obrovský magnet. Vysvetlenie je celkom jednoduché. Vďaka batériám umiestneným v podlahe sa to ale nepodarí, ani keď je vozidlo už skoro na streche. NHTSA pri vlastných skúškach dosiahla podobný výsledok.

Akokoľvek kontroverzná je automobilka Tesla, jednu vec robí naozaj dobre a správne: Jej batérie sú dobre umiestnené v aute v aute. Batérie vo všetkých sériovo vyrábaných teslách sú totiž v podlahe medzi nápravami, Preo majú modely Tsla veľmi nízko položené ťažisko.

Výhodu takéhoto uloženie batérií pre pasívnu bezpečnosť jasne vidieť vo videu, ktoré automobilka zdieľala na Twitteri - prevrátiť Model X je naozaj ťažké. Pri simulácii v laboratóriu sa to nepodarilo aj vďaka bočnému tvaru karosérie, ktorá pôsobila ako kolíska. Keď už bolo auto skoro hore kolesami, prevrátilo sa späť na kolesá. Batérie ho totiž prevážila späť na bok a týmto pohybom vygenerovaná kinetická energia stačila na to, aby sa auto vrátilo na kolesá. Pri vozidle triedy SUV, ktorý má z princípu vyššej stavbu a teda aj vyššie ťažisko oproti normálnemu sedanu, to je naozaj ohromujúce.

Na webe Electrek napísali, že podobným spôsobom sa nepodarilo prevrátiť Model X ani americkej NHTSA. „Model X je prvé a jediné SUV, ktoré dostalo päťhviezdičkové hodnotenie vo všetkých kategóriách a podkategóriách testov NHTSA,“ napísala Tesla pri videu.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: teslamotors.com

Komentáre k článku


Stream naživo