2018-05-22 12:25:00
Kuna pod kapotou auta
Ilustračné foto
Zdroj: autokalser.cz

Ekologické komponenty v autách môžu byť problémom: Chutia totiž hlodavcom

Vedeli ste, že automobily už dnes obsahujú mnoho komponentov, ktorých základom je sója?

Konkrétne Ford uvádza, že každé jedno auto, ktoré vyrobí (v USA), obsahuje sóju. Sója a ďalšie produkty poľnohospodárstva sa už niekoľko rokov postupne pretláčajú do automobilov. Mnohé z komponentov, ktoré boli v minulosti založené na ropných produktoch, sú dnes vyrábané z produktov poľnohospodárstva. Načo používať to, čo vzniká státisíce rokov, keď to možno nahradiť niečím, čo vznikne za pár dní na poli? Recyklovateľnosť a rozložiteľnosť materiálov v autách, sú pre automobilový priemysel prinajmenšom rovnako dôležité ako znižovanie enviromentálnej záťaže samotnej výroby. Nie všetko ekologické je zároveň rozumné a niekedy sa môže i dobre mienená snaha o ekologické riešenia zmeniť na ekologickú katastrofu.

V tomto prípade ale ekologická katastrofa nehrozí. Iba dodatočné komplikácie a zvýšené náklady na údržbu a opravy. Pravda, ak sa podarí dokázať, že na sóji založené komponenty vozidiel naozaj viac chutia hlodavcom.

Pretože presne o to ide. Konkrétne o izolácie káblových zväzkov, ktoré sa aj vo Forde Mustang vyrábajú z látok zo sóje. Podľa čoraz väčšieho počtu majiteľov vozidiel rôznych značiek môže za rastúci záujem hlodavcov o káblové zväzky práve fakt, že im izolačné materiály chrániace káble pred vonkajšími vplyvmi jednoducho chutia.

Zdroj: Detroit Free Press

V USA existuje hromadná žaloba majiteľov vozidiel značky Toyota, ktorý chcú, aby automobilky hradili náklady na opravy takto izolovaných káblových zväzkov. Podobná žaloba podľa carscoops už bola zamietnutá v obdobnom prípade majiteľov áut značky Honda. Podľa výrobcov totiž neexistuje výskum, ktorý by tieto tvrdenia podporoval a tak je možné, že aj žaloba majiteľov áut značky Toyota nebude úspešná. Koniec koncov, hlodavce s radosťou lezú pod kapotu vozidiel. Priťahuje ich teplo motorov a mnohé nepohrdnú koštovaním mäkkých gumených izolácií, či izolačných pien.

Istá Janice Perzigian, majiteľka modelu Ford Mustang musela zaplatiť 600 dolárov za opravu káblov vo svojom aute potom, čo ich napadli potkany. Podľa vlastných slov odvtedy každú noc bojuje proti potkanom rôznymi esenciálnymi olejmi, čistiacimi prostriedkami a odpudzovačmi, čo ju týždenne stojí 20 dolárov. Je však odhodlaná uchrániť svoj Mustang pred hlodavcami. Podobných prípadov zaznamenala americká tlač viacero. Výrobcovia naďalej upozorňujú, že hlodavce pod kapotami áut nie sú ničím neobvyklým, ani škody nimi spôsobené. Dotknutí majitelia sú ale presvedčení, že v minulosti bola situácia odlišná a dnes sú potkany a iné hlodavce doslova priťahované „sójovými káblami“. Keďže ide o problémy v USA, ktovie ako problémy s hlodavcami nakoniec dopadnú. Spotrebiteľská ochrana je v Spojených štátoch silná. Stačí jedna štúdia potvrdzujúca väčší záujem hlodavcov o káblové izolácie vyrobené zo sóje a automobilky budú mať veľké problémy... Zdravý rozum ale hovorí, že radšej než žalovať automobilky bude lepšie zamedziť hlodavcom v prístupe k automobilu. Možno by nakoniec stačilo upratať v garáži, ale ktovie, raz sa môžeme dočkať v zverimexoch pochúťok pre škrečky v podobe izolácií káblových zväzkov... Taká krysa sa zahryzne aj do betónu, či jej ale chutí, je druhá vec.

Zdroj: Detroit Free Press

Mimochodom, myšlienka využívania produktov poľnohospodárstva pri stavbe vozidiel vôbec nie je nová, iba jej realizácia sa v ostatných rokoch zvýrazňuje. Taký Henry Ford postavil auto zo sóje a ďalších plodín už v roku 1941. Tu je krátke video:


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Detroit Free Press

Komentáre k článku


Stream naživo