2018-04-19 10:40:00
Luxusné a superšportové autá
Luxusné a superšportové autá ako mestské vozdielka
Zdroj: Budget Direct

Takéto autá ste ešte nevideli! Z limuzín a superšportov mestské autá?

Pohľad na nasledujúce skice vo vás rozhodne vyvolá emócie. Či už sa zasmejete, alebo pokrútite hlavou.

Fantázii sa medze nekladú, to potvrdilo už mnoho dizajnérov automobilov. Niektoré z ich fantazmagórií sa dokonca dostali do sériovej výroby. Netreba loviť hlboko v pamäti, aby som uviedol aspoň zopár z čudesných kúskov, ktoré ešte dnes jazdia po cestách. Za všetky stačí spomenúť Fiat Multipla, ktorá sa doslova stala tvárou škaredých áut (aj keď jej praktickosť a tiež výdrž môžu závidieť mnohé iné autá). Osobne ma bolia oči aj zo skoro všetkých japonských key cars. Medzi škaredé možno zarátať aj predfaceliftovaný Jeep Cherokee. Tradične sa vo výpočtoch škaredých áut objavujú modely značky SsangYong, či Pontiac Aztec a Subaru Tribeca.

Našťastie ale existujú dizajnérske pokusy, ktoré sa nikdy na cesty nedostali. Zväčša im hovoríme zabudnuté koncepty, niekedy len skice a inokedy ide vyslovene len o chuť zaujať a vyvolať emócie.

Presne medzi také pokusy patrí aj dizajnérske cvičenie v réžii austrálskej poisťovacej spoločnosti Budget Direct. Za ich cvičením bola jednoduchá myšlienka. Väčšina z nás má rado exotické  - teda luxusné a superšportové autá, dobre sa na ne pozerá, dobre sa o nich sníva. Lenže keď príde na lámanie chleba, nebývajú príliš praktické. Buď zaberajú priveľa miesta, ťažko sa s ními manévruje, alebo jednoducho nemajú veľa miest na odloženie batožiny. Čo keby sa teda výrobcovia luxusných áut rozhodli vyrobiť praktické autá do mesta? Ako by to asi vyzeralo pri použití ich súčasných dizajnových jazykov.

Nuž, takúto otázku si veci znalí nemusia klásť už od roku 2010. Práve vtedy vzniklo auto s takouto myšlienkou. I keď vznik modelu Aston Martin Cygnet bol zapríčinený sprísňovaním emisných (flotilových) noriem, výsledok bol zhruba taký, ako na obrázkoch v galérii.

Zdroj: El Monty via Wikimedia

Na nich nájdete mestské autá stvorené z modelov ako Bugatti Chiron, Rolls Royce Phantom, McLaren 720S, Lamborghini Aventador, Koenigsegg Agera, Ferrari 812 Superfast, či Bentley Bentayga(resp. Continental).

Aj keď by ste možno čakali, že z týchto áut nemôžu vzniknúť mestské autá bez toho, aby boli škaredé (a príliš drahé), niektorým z nich ale mestské kompaktné a praktické rozmery vyslovene svedčia. Čo poviete, nájde sa medzi nimi zaujímavý kúsok? Dajte vedieť v diskusii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Budget Direct

Komentáre k článku


Stream naživo