2018-04-15 04:50:00
SEAT Leon Cupra ST
SEAT Leon Cupra ST
Zdroj: Seat

Alcantara je lepšia ako koža. Je jej ale málo. Jediný výrobca nestíha vyrábať

Alcantara, alcantara... Materiál tohto typu je na svete už viac ako 45 rokov. Tú pravú Alcantaru vyrába iba jedna firma.

Alcantara je mimoriadne populárny materiál a jeho popularita ďalej rastie. Je to umelá textília využívaná ako alternatíva k prírodnej koži. Je ľahšia, vzdušnejšia, dlhšie vydrží bez viditeľných zmien, v lete chladí, v zime hreje, pri jej spracovaní vzniká menej odpadu a netreba pre ňu zabíjať zvieratá. Keďže jej výrobný postup si rovnomenná firma dobre stráži a obdobné výrobky nedosahujú jej kvalitu, talianska spoločnosť Alcantara SpA nestíha vyrábať.

Šéf spoločnosti Alcantara Andrea Boragno vyhlásil, že v poslednom čase musel odmietať zhruba 20% nových ponúk preto, lebo viac spoločnosť jednoducho vyrobiť nedokáže. Aj preto výrobca ohlásil investíciu na úrovni takmer 370 miliónov dolárov do nového závodu, ktorý v nasledujúcich piatich rokoch zvýši produkčné kapacity spoločnosti dvojnásobne.

Alcantara – kde ju možno nájsť a ako ju udržiavať

Alcantaru ste mohli v minulosti nájsť azda len v tých najdrahších superšportoch talianskych výrobcov. Čoraz častejšie sa ale objavuje aj u veľkosériových automobiliek. Alcantara je ale materiál populárny nielen v automobilovom priemysle. Táto špeciálna textília pozostávajúca z množstva spojených, lepených a prešívaných mikro vláken je obľúbená i v ďalších oblastiach – napríklad ju radi využívajú konštruktéri a dizajnéri plachetníc, uplatnenie si našla v móde i pri povrchovej úprave elektroniky (mobily, notebooky...). V automobilovom priemysle ju s obľubou využíva koncern Volkswagen na čoraz väčšom množstve modelov. Spomeniem napríklad Seat Leon Cupra, či Škoda Kodiaq Scout a Kodiaq Sportline.

Zdroj: Ján Hargaš

Alcantara sa v autách najčastejšie používa na povrchovú úpravu celých sedadiel alebo ich častí, palubných dosiek, čalúnenia dverí, volantu, či radiacej páky. V porovnaní s kožou je o 50% ľahšia, je ale obdobne príjemná na dotyk (pripomína semiš) a pritom sa vyrába z polyuretánu a polyesteru. Výrobca o nej okrem iného tvrdí, že je navyše aj ekologická a nemá vlastne žiadnu uhlíkovú stopu. Materiál je veľmi tenký, no pritom odolný, vodotesný, nehorľavý, vzdušný a ľahko spracovateľný a upraviteľný pre požiadavky konkrétneho zákazníka. Navyše sa ľahko udržiava. Pre údržbu ju stačí povysávať a utrieť navlhčenou bielou bavlnenou handričkou. V prípade väčšieho znečistenia výrobca neodporúča používať chemické prostriedky, ani parné čističe. Cesta vedie cez vlhčenú handričku, či hubku a jemné umytie. Keďže pravá Alcantara nemá tendenciu napiť sa nečistotami, tie zostávajú obvykle na povrchu a jej udržiavanie je ľahké. Azda jedinou nevýhodou, okrem faktu, že ju originálny výrobca nestíha vyrábať je, že to nie je úplne prírodný materiál. V dobe plastovej to ale vadí málokomu.

Zdroj: Ferrari S.p.A.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: motorauthority, Autoweek, Alcantara.com

Komentáre k článku


Stream naživo