2018-01-31 04:20:00
Ford Focus RS ako
Ford Focus RS ako taxi
Zdroj: Ford

VIDEO: Ford Focus RS ako Taxík? V Nórsku?!

Nórsko je kus zeme, ktorý je ako stvorený pre fanúšikov motorizmu. Iba to Nórsko fanúšikom motorizmu príliš nepraje.

Nórsko je z hľadiska povinnosti dodržiavania predpisov prísnou krajinou. Najmä ak si uvedomíme, akými krásnymi cestami krajina disponuje. Ešte prísnejšia je ale politika krajiny voči obyčajným automobilom výhradne so spaľovacím motorom, obzvlášť ich silných verziám. Nórsko je vďaka legislatíve uprednostňujúcej elektrifikované vozidlá jedným z najväčších trhov pre elektromobilitu, aj keď v krajine nežije viac obyvateľov než u nás.

O to viac prekvapí, keď si taxikár zvolí ako svoje služobné auto športový model so spaľovacím motorom. Obzvlášť, ak ide o vrcholnú verziu a jeden z najlepších hot-hatchov súčasnosti – Ford Focus RS. Lenže prečo nie?

Evald Jåstad je taxikár, ktorý za 18-mesiacov od kúpy služobného vozidla Ford Focus RS s „modrým bleskom“ odjazdil takmer 130-tisíc km. Za ten čas v okolí mesta Odda v juhozápadnej časti Nórska povozil mnoho turistov i miestnych vrátane 96-ročnej babičky. Návštevníci mesta sú z takéhoto taxi veľmi prekvapení, domáci si už na túto raritu zvykli.

Zdroj: Ford

Ak ide o racionalitu jeho voľby, nemožno inak, ako ho odsúdiť. Veď základná cena modelu Focus RS je v Nórsku na úrovni 68-tisíc eur. O približne 1000 eur lacnejšie by vzhľadom na nórsku legislatívu a uprednostňovanie elektromobilov kúpil Teslu Model S 75D. Za dané peniaze by mohol kúpiť napríklad dva modely Nissan Leaf a ešte by mu 18-tisíc zostalo... On si však vybral niečo iné a skutočne unikátne. Išlo totiž o voľbu srdca. 

Ford o výnimočnom nórskom taxikárovi nakrútil pekné video. Stojí za pozretie. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo