2017-12-27 16:00:00
Toyota Mirai v požičovni
Toyota Mirai v požičovni
Zdroj: Green Tomato Cars

Prvá súkromná požičovňa v Európe požičiava vodíkové Toyoty Mirai

Zákazníci londýnskej požičovne sú nadšení z vodíkových automobilov značky Toyota.

Pred dvomi rokmi kúpila londýnska požičovňa áut Green Tomato Cars niekoľko vozidiel Toyoty Mirai. Jedno z nich má už za sebou viac ako 50 tisíc míľ (80 tisíc km). Po celý tento čas auto nemalo žiadne technické problémy a nevypúšťalo žiadne emisie. Zato vyrobilo 7 470 litrov vody, ktorá by naplnila 93 vaní.

Mirai je vodíkové auto, poháňané elektrinou produkovanou v palivových článkoch chemickou reakciou vzdušného kyslíka a vodíka z nádrže. Vodičom najvyťaženejšieho vozidla z flotily požičovne Green Tomato Cars je Theo Ellis. Viezol už mnoho celebrít – politikov, novinárov, hviezdy šoubiznisu. Jeho zákazníci boli  nadšení plynulou, tichou jazdou auta, ktoré neznásobuje londýnsky smog. 

„Denne prejdem priemerne  210 km a za týždeň preveziem po Londýne priemerne 50 zákazníkov. To znamená, že doteraz som mal 5 000 klientov. Mirai je naďalej ako nová a šoférovať ju je veľmi príjemné. Osvedčila sa na všetkých cestách a za každého počasia. Je rýchlo natankovaná – trvá to menej ako 4 minúty. Na jedno natankovanie prejdem zvyčajne okolo 300 míľ (482 km),”  hodnotí Theo Ellis.

Zdroj: Green Tomato Cars

Rýchlosť tankovania Toyoty Mirai kontrastuje s časom potrebným na nabitie batérie elektromobilu. V priebehu dvoch rokov pri vzdialenosti 50 tisíc km zabralo tankovanie Mirai spolu 14 hodín. Elektrický automobil by na prekonanie rovnakej trasy potreboval na dobitie batérie spolu 50 dní, aj to pri pripojení na rýchlu nabíjačku s výkonom 7 kW.

„Keď sme sa rozhodli stať sa prvou súkromnou požičovňou automobilov v Európe, ktorá bude mať vo svojej flotile aj autá s palivovými článkami, veľmi nás tešilo, že sprístupníme zákazníkom inovatívne vozidlá, ktoré neprodukujú žiadne emisie. Toyota Mirai predčila naše očakávania.  Ukázalo sa, že je senzačná z hľadiska komfortu, pôžitku z jazdy, jednoduchého tankovania, aj dĺžkou dojazdu.  A čo je najdôležitejšie, naši zákazníci ju zbožňujú,” dodáva Jonny Goldstone, zakladateľ a šéf firmy Green Tomato Cars.

Zdroj: Green Tomato Cars
Zdroj: Green Tomato Cars

Toyota Mirai je jedným z technicky najpokrokovejších automobilov na svete, jej servis je však celkom jednoduchý. V porovnaní s klasickým autom má jednoduchšiu konštrukciu s menším počtom komponentov, ktoré vyžadujú kontrolu.

O servis Toyoty Mirai, ktorou jazdí Theo Ellis, sa stará autorizovaný predajca spoločnosti Currie Motors v meste Isleworth. Vyškolení mechanici Toyoty okrem bŕzd, hladiny kvapalín a pneumatík skontrolujú aj chladiaci systém palivových článkov, snímač vodíka a vodíkový systém pre články. Jedinou dodatočnou výbavou servisu, potrebnou na kontrolu vozidiel jazdiacich na palivové články, je detektor vodíka a sprej s vodíkom, ktorý kontroluje funkčnosť vodíkových senzorov v automobile. Posledná  servisná prehliadka potvrdila, že Toyota Mirai firmy Green Tomato Cars je vo výbornom stave.

Komentáre k článku


Stream naživo