2017-11-06 04:40:00
Prvý záznam z palubnej
Prvý záznam z palubnej kamery

Pozrite si úžasné VIDEO: Našli záznam z „palubnej kamery“ z roku 1906!

Ako vyzerala premávka na rušnej ulici v roku 1906? Ako inak. Rušno, a tak trocha čiernobielo...

Na internete sa objavilo video zobrazujúce jednu jazdu električkou cez frekventovaný bulvár veľkomesta San Francisco v USA. Video zachytilo dianie na ulici priamo pred električkou v roku 1906, teda pred symbolickými 111 rokmi. Ide v podstate o prvý alebo o jeden z prvých záznamov „palubnej kamery“ na svete.

Okrem staromódnych automobilov brázdiacich cesty a ľudí v dobovom oblečení zachytáva video doslova neuveriteľnú premávku na širokom bulvári. Ľudia si behali hore-dole po ulici. Skákali pod kolesá áut, stáli medzi autami, prechádzali pomedzi električky, v tých istých okamihoch sa pomedzi nich bez ladu a skladu pohybovali automobily a konské povozy.

Povedali by ste, že jediné, čo sa v tom chaose pohybuje s rozumom, sú električky. Veď môžu ísť iba po koľajniciach a navyše nie príliš rýchlo. No a v tom do záberu vlezie električka kolmo na trať a prejde naprieč ulicou akoby sa nechumelilo... Až potom si všimnete, že električka neodbočila z koľajníc a ide len ďalej po svojej trase. Jednoducho sa trate pretínali...

Ulice boli v tom čase skutočne nebezpečné miesto, nehody i smrteľné boli na dennom poriadku. Napriek tomu sa ale v danom chaose nachádzal určitý ne-poriadok. To sa iba nám o storočie neskôr zdá, že bez pruhov, semaforov a prechodov to nejde.

Ktovie ako by ale takúto premávku zvládali autonómne autá. Nečudovali by sme sa, keby im z toho zhoreli čipy... 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo