2017-11-01 11:38:23
Nissan IMx
Nissan IMx
Zdroj: Nissan

Nissan IMx: elektrické SUV vychádza z Leafu a predznamenáva budúci Qashqai

Koncept, ktorý Nissan predviedol na domácom autosalóne v Tokiu , nie je len koncept.

Nissan IMx je jedným z kľúčových konceptov automobilky Nissan v súčasnosti. Nejde len o víziu autonómneho elektromobilu, ale tiež ukážku dizajnového smeru značky. Najmä však typickým divokým konceptuálnym spôsobom predznamenáva vzhľad nasledujúcej generácie modelu Qashqai.

Nissan IMx je priestranný crossover rozmerov podobných súčasnému modelu Qashqai. Stojí však na platforme elektromobilu Leaf. Má prepracované batérie s vyššou kapacitou, ktoré vozidlu dodajú dojazd až do 603 km. Podvozok plný batérií nie je jediným dôvodom prečo sú oba motory umiestnené priamo na nápravách. Celkovo dosahujú výkon 320 kW a krútiaci moment 700 Nm.

Navyše tak automobil získava pohon všetkých kolies. Koncepcia elektromobilu je pre SUV ideálnou. Umožňuje dizajnérom viac sa vyhrať so vzhľadom auta a konštruktérom zasa otvára dvere pre maximalizáciu vnútorného priestoru.

Ako sa pre britský Auto Express vyjadril šéf dizajnu značky Alfonso Albaisa, automobil, ktorý z IMx vyjde bude samozrejme menej výrazný a viaceré prvky sa na sériovom automobile neobjavia, ale sériovku vychádzajúcu z IMx budete môcť spoznať do troch rokov. Či sa dočkáme samostatného elektrického modelu v podobnej koexistencii akú vidieť pri rozmerovo podobných modeloch Pulsar a Leaf, alebo pôjde o elektrifikovaný Qashqai zistíme až neskôr. Dovtedy si možno užiť obrázky zaujímavého konceptu. Okrem zovňajšku je zaujímavý aj vzhľad vo vnútri, kde všetky zobrazovadlá nahradil pás OLED svetiel a kde volant aký poznáme už nespoznáme. To bude tou autonómiou riadenia.  

Zdroj: Nissan

jh

Komentáre k článku


Stream naživo