2017-10-15 07:50:00
Partisan One
Partisan One
Zdroj: Partisan Motors

Drsný offroad Partisan vyzerá ako z českej stavebnice, ale tá záruka!

Spoločnosť Partisan Motors predstavila netradičné vozidlo. Má to byť univerzálne armádne SUV.

Netradičné meno (skoro ako americký prezidentský špeciál - Air Force One), netradičný vzhľad - Partisan One. Tento síce výzorom neláka, ale má zaujať predovšetkým výdržou. Záruka naň má byť neuveriteľná. Spoločnosť Partisan Motors predstavuje svoj koncept ľahkého terénneho automobilu pre armádne nasadenie, s ktorým ide proti súčasným trendom a ponúka k nim zaujímavú alternatívu.

Na prvý pohľad pôsobí Partisan One, ako projekt automobilu pre rozvojové krajiny, ale jeho tvorca, ktorým je Dr. Jurij E. Postnikov, ho uvádza ako univerzálne armádne SUV, ktoré má vynikať jednoduchou a zároveň robustnou konštrukciou karosérie, nízkymi prevádzkovými nákladmi a hlavne dlhou životnosťou.

Hoci model Partisan One vzhľadovo veľmi nezapôsobí. Za to ale ponúka jednoduchú konštrukciu. Ak ste sa niekedy v detstve hrali so stavebnicou Merkur, vzhľad tohto vozidla vám bude určite povedomý. Určite sa s ňou musel hrávať aj Juri Postnikov, inak by mu nenapadlo postaviť toto auto. Postnikovova myšlienka je jednoduchá, chcel postaviť to najlepšie vozidlo pre najhoršie cesty. Práve funkčnosť, jednoduchosť a trvanlivosť boli tie zásadné požiadavky, ktorými sa pri stavbe svojho vojenského špeciálu riadil. Partisan One je vojenský špeciál. Jednoduchý, nerozbitný.

Zdroj: Partisan Motors
Zdroj: Partisan Motors

V Partisan Motors sa zamerali aj na iné vlastnosti tohto modelu. Jeho tvorca uvádza, že všetko je vymyslené tak, aby sa do jedného štandardného kontajneru vošlo päť jeho výrobkov v čiastočne rozmontovanom stave. Dizajn je totiž veľmi jednoduchý. Vozidlo zložené z obdĺžnikových oceľových profilov pripomína škatuľu na kolesách.

Partisan One na prvý pohľad zaujme vzhľadom a konštrukciou skeletu karosérie z obdĺžnikových oceľových profilov. Pravý uhol potom konštruktér opustil iba pred prednými a za zadnými kolesami s ohľadom na dosiahnutie čo najlepšej priechodnosti v teréne. Partisan má na dĺžku 4761 mm, na šírku meria 2,3 ​​metra a výška je len o pár centimetrov menšia, pričom svetlá výška je tridsaťpäť centimetrov. Nie je to už v základe malé vozidlo.

Zdroj: Partisan Motors

Už na prvý pohľad sú zaujímavé okrúhle otvory, ku ktorým môže byť namontované napríklad dodatočné pancierovanie. Dá sa inštalovať aj pod podlahu vozidla. Má mať v pozdĺžnej osi vozidla tvar písmena V na usmernenie energie a črepín smerom do strán v prípade výbuchu nálože pod automobilom. Na priestorový rám z ocele sa okrem plechov karosérie (samozrejme môžu byť nepriestrelné) dá pripevniť čokoľvek a kamkoľvek. V tom je tento prototyp blízky stavebnici Merkur. To dáva možnosť nepreberného množstva modifikácií.

Konštrukcia vozidla je totiž natoľko jednoduchá a flexibilná, že nie je problém pripraviť okrem predstavenej verzie s jedným párom dverí i ďalšie verzie. Partisan Motors vie vďaka flexibilite ponúknuť rôzne dĺžky rázvoru, variabilný počet dverí, typu karosérie (napríklad nákladné) a dokonca aj rôzne množstvo náprav (dve, tri, štyri) a konfigurácie náprav od 4x4 až po 8x8.

Zdroj: Partisan Motors
Zdroj: Partisan Motors

Nemecký start-up z Magdeburgu zvolil pre pohon 2,8 litrový diesel od Fiatu. Uvádza však, že jej model One je navrhnutý tak, aby mohol byť osadený rôznymi motormi podľa požiadaviek budúcich prevádzkovateľov. Napríklad pri využití moderného vznetového motora a veľkokapacitnej palivovej nádrže sa môže dojazd vozidla pohybovať okolo 1000 až 1500 km. Pod kapotu sa ale dá namontovať vlastne čokoľvek, hoci aj elektromotor.

Zdroj: Partisan Motors
Zdroj: Partisan Motors

Vojenský špeciál, ktorý zatiaľ existuje len ako prototyp, má byť takmer bezúdržbový a absolútne nerozbitný. Výrobca deklaruje použitie po dobu 50 rokov bez nutnosti výmeny. Navyše Postnikov chce na mechanický základ, ktorý dodá (teda na skelet, ale pravdepodobne už nie motor a povedzme špeciálnu výstroj), poskytnúť neuveriteľnú storočnú záruku. Základná cena je 50 000 eur.

Zdroj: Partisan Motors
Zdroj: Partisan Motors

Nuž, vyzerá to tak, že napríklad americkú armádu zrejme táto novinka veľmi neuchváti. Mohli by však po nej siahnuť napríklad ozbrojené sily menších krajín.

Jozef Vydra
ZDROJ: Partisan Motors

Komentáre k článku


Stream naživo