2017-08-05 03:55:00
Rémi Gaillard ako slepec
Ilustračné foto
Zdroj: Rémi Gaillard

Ak šoférujeme často a dlho, hlúpneme pre to, tvrdia britskí vedci

Vedci z univerzity v britskom Leicesteri zverejnili výsledky päť rokov trvajúceho výskumu.

Bol zameraný na zmenu kognitívnych (poznávacích) schopností u ľudí, ktorí trávia niekoľko hodín denne riadením automobilu. Podľa ich výskumu takí jedinci jednoducho hlúpnu.

Výskum vykonali na 500 000 osobách stredného a vyššieho veku od 37 do 73 rokov. Všetci zúčastnení absolvovali testy inteligencie a pamäti. Najprv na začiatku testu a následne po piatich rokoch na jeho konci.

Vedúci výskumu, lekársky štatistík a epidemiológ, Kishan Bakrania uviedol, že 93 000 ľudí, ktorí denne riadia dve hodiny a viac, prejavilo na konci testu zníženie kognitívnych schopnosti a nižšie IQ, ako mali na začiatku testu.

„Už vieme, že pravidelné riadenie dlhšie ako dve alebo tri hodiny je zlé pre vaše srdce. Výskum naznačuje, že je ale zlé aj pre váš mozog, ktorý je počas týchto hodín menej aktívny,“ uvádza Bakrania.

Už na začiatku výskumu bolo tiež pozorovateľné, že jedinci, ktorí dlho šoférujú, mali v testoch horšie výsledky. Pokles inteligencia je vraj zjavný už počas piatich rokov, pretože u ľudí v strednom veku a u starších ľudí môže prebiehať oveľa rýchlejšie.

Časté dlhé hodiny za volantom sú s poklesom inteligencie rozoznané rovnako, ako napríklad pozeranie na televíziu alebo všeobecne akákoľvek činnosť, pri ktorej človek príliš nepremýšľa.

Naopak pár hodín strávených pri počítači môže kognitívne schopnosti dokonca vylepšiť. Najmä starší ľudia by sa tak podľa výskumu mali viac venovať aktivitám, ktoré lepšie zamestnajú ich mozog.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo