2017-07-22 04:00:00
Cigareta za volantom vás
Ilustračné foto
Zdroj: SITA

Cigareta za volantom vás v zahraničí vyjde poriadne draho

To, na čo ste zvyknutí doma, za hranicami radšej neskúšajte. Fajčiari za volantom sú nežiaduci.

Ak patríte k náruživým fajčiarom a fajčíte aj za volantom, pokuta v zahraničí môže byť likvidačná. Za fajčenie v aute pri preprave detí alebo tehotných žien vám hrozia vysoké sankcie. V Škótsku „odmeňujú“ takéto previnenie taxou až 1000 libier, v Taliansku vám naparia pokutu až 650 eur.

Fajčenie za volantom nie je iba zlozvyk, ale je rovnako nebezpečný, ako písanie esemesiek. Pritom nejde iba o akrobatickú manipulácii s cigaretou so stratou pozornosti, ale hlavne o nedýchateľný vzduch v aute. Ohrozuje extrémne vodiča, ale aj spolucestujúcich vo vozidle. Negatívny účinok z jednej vyfajčenej cigarety pretrváva v aute až 12 hodín. V mnohých štátoch preto prísne pokutujú fajčenia pri prevážaní detí.

Taliansko má zakotvený zákaz fajčenia nielen pri preprave detí, ale aj tehotných žien. V Anglicku a Walese nesmie fajčiť vodič ani nikto z cestujúcich pri preprave osoby mladšej ako 18 rokov. Fajčenie je zakázané aj v stojacom vozidle s otvorenými dverami. Podobne je to v Škótsku a v Írsku. Na Cypre je zakázané fajčiť pri preprave detí do 16 rokov, vo Francúzsku do veku 12 rokov. Na Malte vodič a spolujazdci pri prevoze detí mladších ako šestnásť rokov nesmú vyfajčiť ani elektronickú cigaretu.

Pokuty za porušenie protifajčiarskych pravidiel sú okrem extrémne vysokých súm v Škótsku a v Taliansku nepríjemne vysoké aj v iných štátoch: v Írsku policajti uložia za porušenie zákona pokutu 100 eur, na Cypre 85 eur, vo Francúzsku 68 eur a na Malte treba ťahať z peňaženky 50 eur.

Zákaz fajčenia v aute s deťmi či mladistvými neplatí iba v Európe. Treba si ho overiť aj v prípade cesty mimo Európskej únie. V platnosti sú podobné nariadenia aj v rade štátov v USA, tiež pre Austráliu, Kanadu, JAR, Katar, Bahrajn alebo Spojené arabské emiráty.

Auto, v ktorom sa fajčí, je doslova pojazdnou plynovou komorou a dýchať v ňom je mnohonásobne horšie ako v zafajčenom bare. Koncentrácia škodlivín je totiž v stojacom aute 11x vyššia. V idúcim aute je množstvo škodlivín vyššie asi 7x. Nepomôže pritom ani stiahnuté okienko - koncentrácia škodlivín vo vzduchu bude aj tak o dve tretiny vyššia ako v zafajčenej reštaurácii.

Fajčenie za volantom môže byť nebezpečnejšie ako používanie mobilu. Už len manipulácia s cigaretou zvyšuje rozptyľovanie vodiča a teda aj riziko nehody, tvrdia dokonca predstavitelia austrálskeho tabakového priemyslu. Nahmatanie cigaretovej škatuľky, vybratie cigarety a jej zapálenie odvádzajú pozornosť vodiča od sledovania situácie na ceste. Fajčenia a ovládanie volantu jednou rukou sa môže vypomstiť v nečakaných situáciách, keď je potrebná rýchla reakcia. Nehovoriac o situácii, keď mu rozžeravený popol z vlastnej cigarety vletí do oka alebo pristane na nohaviciach.

Fajčiarsky rituál za volantom je spojený s šesťnásobným nárastom rizika havárie oproti vodičovi bez fajčiarskych chúťok. Pravidelní fajčiari navyše čelia dvojnásobnému riziku úmrtia na následky komplikácií pri liečení zranení.

-----------------------------------------

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie obsahuje cigaretový dym viac ako 4 000 zlúčenín, vo viac ako 50 prípadoch ide o preukázané karcinogény. Veľkým nebezpečenstvom je pre náruživých autofajčiarov oxid uhoľnatý. Viaže sa pevne, zhruba 230x silnejšie ako kyslík, na hemoglobín - červené krvné farbivo. Postihnuté červené krvinky strácajú schopnosť dopravovať po tele kyslík. Nefajčiari majú vo svojom tele hladinu karboxyhemoglobínu vo výške cca 0,5-1,5 percenta. V prípade chronických fajčiarov to je však 5-10 percent, u najnáruživejších z nich až 15 percent. Pritom už nad 5 percent dochádza k bolestiam hlavy, nevoľnosti či závratom.

V zadymenom aute trpia aj spolucestujúci. Pasívnym fajčiarom dráždi cigaretový dym oči a hrdlo, spôsobuje bolesti hlavy, kašeľ, únavu, závraty a nevoľnosť. Astmatikom môže pasívne fajčenie v aute vyvolať záchvat. Pasívnym fajčiarom vystaveným dymu v aute dlhodobejšie, hrozí častejšie rakovina pľúc aj chronickej obštrukčná choroba pľúc. U kardiovaskulárnych chorôb sú na tom pasívni fajčiari podobne ako ľahší aktívni fajčiari.

Extrémne citlivé na cigaretový dym sú malé deti - vo zvýšenej miere sa u nich prejavuje syndróm náhleho úmrtia dieťaťa, často trpia na zápal stredného ucha, astmu a ďalšie choroby dýchacích ciest. Deťom, ktoré sú pri preprave pravidelne vystavované cigaretovému dymu, hrozí v porovnaní s ich rovesníkmi bez sprievodu fajčiara až 6x vyššia pravdepodobnosť, že sa v budúcnosti stanú aktívnymi fajčiarmi.

jv

Komentáre k článku


Stream naživo