2017-06-09 04:05:00
MarsRover a batmobil v
MarsRover a batmobil v jednom
Zdroj: grab

VIDEO: NASA ukázala auto pre Mars. MarsRover vyzerá geniálne!

NASA pri príležitosti festivalu Summer of Mars predstavila koncept vozidla pre misiu na Marse.

Hneď na úvod treba povedať, že koncept vyzerá naozaj dobre. Za jeho vzhľad môžu Parker Brothers Concepts s prispením inžinierov americkej vesmírnej agentúry NASA. Obrovské vozidlo má pritom relatívne nízku hmotnosť. Iba skromných 2721 kilogramov... Odvezie štyroch pasažierov, množstvo techniky a je 3,3 metra vysoké.

Koncept bude poháňaný elektrickou energiou, pomôže mu 700 voltová batéria. Mars Rover tak dokáže dosiahnuť rýchlosť až 112 km/h, pravda na Marse by ale viac ako 25 km/h aj tak nešiel.

Jeho kolesá sú uspôsobené náročnému marťanskému terénu. Kolesá s rozmerom 50 palcov sú navrhnuté tak, aby bez problémov prekonávali piesčité marťanské pláne a poradili si aj s kamenistým prostredím. Rover je vybavený solárnymi panelmi a prvý Marťania ho môžu využívať multifunkčne – okrem dochádzania za prácou a driftovaniu v piesku ako prieskumné vozidlo, aj ako výskumné laboratórium.  

Nevedno či sa tento koncept naozaj dostane na Mars a či radšej neskončí v nejakom hollywoodskom filmíku. Tak či onak, robí dobrý dojem, vyzerá ako marťanský batmobil a minimálne to bolo jeho cieľom.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo