2017-06-05 19:12:36
AM-RB 001 hyperšport
AM-RB 001 hyperšport
Zdroj: Aston Martin Red Bull

Aston Martin bude pre svoj hyperšport Valkyrie skenovať zadky budúcich majiteľov

Aston Martin nechce pri svojom novom hyperšporte nechať nič na náhodu. Povenuje sa chrbtom aj zadkom.

Vo svete automobilového športu nie je ničím výnimočným, že pretekári dostávajú autá i ďalšie komponenty pretekárskej výbavy optimalizované na ich telesné atribúty. Helma, sedadlo, no i kombinéza, či volant, čím významnejšie preteky to sú, tým väčšia veda okolo jazdca a jeho potrieb.

Ako to už býva, vrcholový automobilový šport prináša novinky aj do osobných automobilov a ani v tomto prípade to nie je inak. Aston Martin sa pri svojom novom hyperšporte s názvom Valkyrie, ktorý vznikol v spolupráci s pretekárskym tímom v F1 Red Bull rozhodol, že Valkyrie poskytne svojim budúcim majiteľom dokonalú oporu tela presne na mieru.

Urobia to tak, že vytvoria 3D model zadnej časti budúceho majiteľa a podľa tohto modelu vyrobia sedadlo. Takže zákazníci Aston Martin sa môžu tešiť, že im ich zadky a chrbty oskenujú pre dokonalé usadenie v sedadle, hádam v intimite hodnej sumy na ich bankových účtoch. A nie že priberú, to si musia kúpiť nové sedadlo!

Mimochodom, Valkyrie bola ešte pred oznámením mena modelu (pôvodne sa volal AM-RB 001) vypredaná. Je to hyperšport s aerodynamikou a jazdnými vlastnosťami monopostu F1, no dokáže ponúknuť primerane komfortnú jazdu pre dvoch pasažierov a niekoľko kusov z celkového počtu 150 bude v špeciálnej okruhovej verzii. Podkapotou je silný benzínový dvanásťvalec do V s výkonom presahujúcim 900 koní. To superľahkému autu s hmotnosťou tesne nad 900 kíl stačí na to, aby z 0 na 321 km/h zrýchlilo za 10 sekúnd a dosiahlo maximálnu rýchlosť 402 km/h. Pri takýchto parametroch vás sedadlo naozaj nemôže tlačiť... hanba, nehanba... 

Zdroj: Aston Martin Red Bull

jh
ZDROJ: CNBC via Road and Track

Komentáre k článku


Stream naživo