2017-05-31 17:35:00
Volkswagen Touran Highline 2,0
Volkswagen Touran Highline 2,0 TDI 110 kW
Zdroj: Jozef Vydra

JAZDENKY: Keď jazdené auto pre rodinu, tak jedine diesel!

Slováci sú v oblasti výberu rodinných áut jednoznačne zameraní na naftové motory.

Keď si slovenská rodina chce kúpiť auto, obvykle siahne po staršom jazdenom vozidle. A keď si má slovenská rodina vybrať správnu jazdenku pre svoje potreby, drvivá väčšina rodín siahne po aute s naftovým motorom. Celkovo až 73% jazdených rodinných áut je vybavených naftovým motorom. Vyplýva to zo štatistík a monitoringu trhu najväčšieho predajcu jazdených áut u nás AAA Auto.

Pritom platí, že Slováci už dávno opustili dávny zaužívaný zvyk kúpy jedného malého auta plniaceho úlohu ako pracovného, tak rodinného a ešte pomaly aj terénneho a nákladného automobilu. Dnes sa slovenskí záujemcovia o jazdené auto predbiehajú vo veľkosti automobilu, samozrejme, záleží od finančných pomerov, no lacné úvery v tomto výrazne pomáhajú. Platí, že čím väčšie, s väčším kufrom, tým lepšie. Nemožno sa potom čudovať, že najpredávanejšie autá pre rodinu sú v karosériách MPV, kombi a SUV. Tlačiť sa piati vo Fabii s batožinou cestou do Chorvátska, to už sa nikomu nechce, najmä ak sa dajú zakúpiť autá s úspornými naftovými motormi od všemožných výrobcov za ceny nových malých áut. Úspora paliva je pri rodinnom aute najdôležitejšia. Na servisné náklady sa akosi nemyslí.

Vek jazdených áut kupovaných na Slovensku naďalej kulminuje okolo 8 rokov, čoraz viac zákazníkov ale kupuje zánovné takmer nejazdené autá. Najpopulárnejším autom za prvých päť mesiacov z hľadiska predajov zostáva Škoda Octavia. Nasleduje ju Fabia (najmä kombi) a po nej najmä veľké autá ako Passat, Touran, Superb, Sportage a ďalšie.  

jh

Komentáre k článku


Stream naživo