2017-05-29 03:00:00
Porsche 911 GT3 RS
Porsche 911 GT3 RS pri crash teste
Zdroj: ADAC

VIDEO: to ste ešte nevideli - crash test Porsche 911 GT3 RS

Svetlá svietia, rýchlokamery bežia, oranžové Porsche sa rozbehne proti deformovateľnej prekážke...

Inžinieri nemeckého autoklubu ADAC pracujú na ďalšom zo svojich crashtestov. Že sa v laboratóriách rozbíjajú bežné sériové autá, to sa dá pochopiť. Ale prečo pretekársky špeciál?

Crashtesty sú nevyhnutnou súčasťou vývoja nového auta, testovacie centrum ADACu v Landsbergu bežne vykonáva nárazové testy pre vlastné potreby, ale napríklad aj pre oficiálne skúšky nezávislej organizácie EuroNCAP, ktorá udeľuje známe hviezdičkové hodnotenie novým autám. V minulom roku takto v Landsbergu rozbili 74 áut. A medzi nimi jedno celkom netradičné.

Keď ho chceli poslať proti deformovateľnej prekážke, najprv ho museli poskladať. Áno, dobre vidíte – poskladať. Skúšané Porsche 911 GT3 RS je totiž 8 krát zmenšené – a je z Lega. ADAC sa rozhodol, že podobný kus techniky si zaslúži – pre zdravie všetkých legových panáčikov - regulárny crashtest.

 

Zdroj: ADAC

Lego o svojom modeli z radu LEGO® Technic pre starších a pokročilých staviteľov nad 16 rokov veku tvrdí, že ho vyvinulo priamo v spolupráci s automobilkou. Má prepracovaný kokpit s pretekárskymi sedadlami, detailnú prístrojovú dosku. V nej je odkladacia priehradka, v ktorej je unikátne sériové číslo, ktoré každý kus tohto Porsche od Lega dostáva. Parádna je funkčná prevodovka a plochý šesťvalec, ktorému vidíte až priamo do útrob, ako pracuje.

 

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Pred crash testom sa museli inžinieri nemeckého autoklubu ADAC najprv pustiť do práce a  Porsche 911 GT3 RS v cene 300 eur poskladať z vyše 2700 dielcov stavebnice v mierke 1:8. Až potom sa mohlo postaviť proti bariére, ktorá je oproti plnej veľkosti pre ozajstná autá patrične zmenšená a naraziť do nej v rýchlosti 47 km/h. Len pripomíname, že dnes sa oficiálne crashtesty robia v 64 kilometrovej rýchlosti.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Plastovému autu z Lega samozrejme chýbajú patričné výstuhy a deformačné zóny, o hodnotení bezpečnosti teda nemôže byť reč. Inžinieri ADACu urobili test len tak pre radosť, ale ako technici oceňujú, ako je na zostavenom modeli všetko funkčné a verne ukazuje, ako fungujú niektoré veci na „dospelých“ autách.

Oranžovej GT3ky nám bolo ľúto, lebo si vyžaduje veľa času a práce, kým túto krásku zložíte. Niekto ale musel vyskúšať, čo sa stane, keď ju pošlete proti betónovej stene. Legoví panáčikovia musia vedieť, či má toto auto dosť bezpečnostných prvkov na to, aby si zaslúžilo päť hviezdičiek. ADAC sa k tomu postavil zodpovedne a natočil crashtest v tradičných spomalených záberoch, tentoraz dokonca aj s hudbou, ktorá by sa k veľkým autám vôbec nehodila. Pýtate sa na výsledok? Teda ako nakoniec ten nárazový test dopadol?

Na to sa musíte pozrieť sami. Len prezradíme, že keby sme mohli, poradíme lego postavičkám, aby vybrali  niečo iné. Vlastne nie, bolo by to inak: Porsche 911 GT3 RS by sme si stále kúpili, ale jazdili by sme s ním určite veľmi opatrne a hlavne veľmi ďaleko od betónových múrov. Ani sa nepýtajte prečo a radšej si pozrite video...

Zaujíma vás, ako vôbec vzniklo povestné oranžové Porsche od LEGO® Technic, ktoré má skoro toľko súčiastok, ako ozajstné auto, a dostanete ho s hrubým manuálom? Máme pre vás aj také video. no najprv k modelu pár ďalších technických údajov.

Originálne Porsche 911 GT3 RS LEGO® Technic obsahuje vnútri boxu špeciálnu zberateľskú knihu o histórii automobilov LEGO Technic a Porsche GT spolu so 4 originálnymi diskami, ktoré nesú symbol RS. Sady prvkov sú zabalené v boxe a postupnosť budov poskytuje prehľad o montážnom procese vozidla v reálnom živote.

Model obsahuje detailné časti oranžovej karosérie, červené pružiny, detailné svetlomety, zadné svetlá, brzdové strmene a ráfiky s nízkoprofilovými pneumatikami. Prístupná kabína obsahuje detailnú palubnú dosku, fungujúcu prevodovku, volant s radiacimi páčkami, pretekárske sedadlá a schránku na palube, ktorá obsahuje jedinečné sériové číslo. Auto má otváracie dvere a kapotu s batožinovým priestorom a otváracím zadným vekom, v ktorom je umiestnený detailný plochý motor s pohyblivými piestami.

Tento model v mierke 1:8 bol navrhnutý tak, aby poskytoval úžasný a užitočný stavebný zážitok. Je vybavený originálnou aerodynamickou karosériou s nastaviteľným zadným spojlerom. Porsche 911 GT3 RS z LEGO® Technic meria na výšku 17 cm, na dĺžku 57 cm a má šírku 25 cm. Keď už viete toto všetko, teraz máte nárok na sľúbené video:

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo