2017-05-08 17:25:00
Svadobné auto Popoluška z
Svadobné auto Popoluška z Gazy

Popoluška je svadobné auto – zložené z piatich modelov...

Palestínska firma v Gaze postavila unikátne auto, má dodať tamojším svadbám netradičný štýl.

Je to však doslova z núdze cnosť. Museli totiž zostrojiť svadobnú limuzínu, ktorá je zložená z piatich áut. Výsledok vyzerá naozaj zvláštne. Inšpirácia bola zrejmá - nájdete ju v súvisiacich článkoch. Len realizácia celkom nevyšla podľa predstáv. Možno aj áno, kto vie, čo naozaj zamýšľali...

Svadobný koordinátor Salama al-Odi má v Gaze firmu Farha. V rámci nej sa snažil dodať svadbám výrazný punc a tamojším snúbencom ponúknuť okrem bežných áut aj niečo netradičné, hoci v našich končinách celkom bežné – limuzínu. Nepodarilo sa mu ju však do Gazy importovať pre administratívne obmedzenia. Aj tak si poradil a teraz má auto, ktoré naozaj vôbec nie je bežné. Použil na jeho výrobu mercedes a časti z ďalších piatich áut.

Pásmo Gazy je už 10 rokov pod izraelskou blokádou, import a export tovaru je pod prísnou kontrolou Izraela. Jediné spojenie s Egyptom je v posledných rokoch tiež uzavreté. Hoci OSN požaduje, aby Izrael blokádu zrušil, pretože podmienky k životu sa v dvojmiliónovej enkláve Gazy zhoršujú., podľa izraelských úradníkov je blokáda nevyhnutná. Bráni dovozu zbraní a materiálu na ich výrobu.

Neviem, či sa práve svadobná limuzína môže použiť na výrobu zbraní, ale núdza dokáže ľudí dohnať k naozaj netradičným riešeniam. S rozširujúcou sa chudobu a nezamestnanosťou, ktorá sa už dostala takmer k 45 percentám, musia ľudia v Gaze prejaviť svoju kreativitu. Salama al-Odi sa aj preto nevzdal, naopak, pustil sa do tejto výzvy.

Na návrhu a plánoch na špeciálnu limuzínu sa podieľalo takmer tridsať ľudí. Keď boli hotové, pustila sa v dielni skupina mechanikov do jej výroby. Základom bol biely mercedes, ku ktorému postupne pridávali dielce z piatich ďalších áut.

„Práce na projekte zabrali tri mesiace a stáli 21 tisíc dolárov Unikátne vozidlo však napriek tomu vzniklo a limuzína so záclonkami vnútri je koncipovaná celá v Gaze,“ povedal Salama al-Odi.

Výsledkom snaženia všetkých ľudí je nakoniec auto, ktoré však pripomína vesmírny koráb. Má vypuklú strechu, ktorá vystupuje nahor nad pôvodnú strechu Mercedesu. Boky limuzíny zdobia ručne maľované ornamenty. Posledné práce dokončili iba pred pár dňami. Prvých novomanželov odviezla táto netradičná vec hneď potom.

Salama al-Odi tvrdí, že mladým párom ponúka luxus za prijateľnú cenu. Manželstvá v Gaze často odkladajú práve pre nedostatok peňazí, prameniaci z vysokej nezamestnanosti. V Gaze zostrojená limuzína, ktorá prechádza ulicami v zakázanej zóne tak podľa neho prináša posolstvo obyvateľom Gazy, že sa netreba vzdávať. „Na zákazy treba odpovedať vynaliezavosťou a chuťou na dobrodružstvo,“ odkazuje.

Nuž, keď sa tak pozeráme na toto auto, šťastím pre Palestínčanov je, že nemajú také prísne predpisy, ako sú u nás a v Európe vôbec. Lebo za takých podmienok by podobné auto vôbec nikdy nemohlo vzniknúť. Keby sa to aj podarilo, ktovie, či by ho vôbec niekde schválili do premávky.

Komentáre k článku


Stream naživo