2017-05-04 13:35:00
Škoda Superb - milión
Škoda Superb - milión
Zdroj: Škoda auto

Škoda láme rekordy: Superb - 1 milión, Octavia - 1,5 milióna

Po tom, čo Škoda Auto vyrobila minulý mesiac jubilejný miliónty automobil Superb, dosiahla ďalší míľnik.

V hlavnom závode spoločnosti v Mladej Boleslavi vyrobili jeden a polmiliónty automobil Octavia tretej generácie. Od začiatku februára píše ďalšie aktuálne kapitoly histórie úspešného modelového radu výrazne modernizovaná verzia tohto bestselleru. Považuje sa za „srdce“ značky Škoda. Od uvedenia prvej novodobej generácie modelu Octavia pred 21 rokmi sa na celom svete pre kompaktný model českej automobilky rozhodlo viac ako päť miliónov zákazníkov.

Škoda Octavia je tak najpredávanejším modelom českej automobilky. Len prvá generácia, ktorá sa vyrábala od roku 1996 do konca novembra 2010, si našla vyše 1,4 milióna zákazníkov. Vo víťaznom ťažení pokračovala aj Octavia druhej generácie: v rokoch 2004 až 2013 dodala Škoda zákazníkom 2,5 milióna týchto automobilov.

Od novembra 2012 sa vyrába tretia generácia modelu Octavia, ktorá je v súčasnosti najdôležitejším pilierom modelovej ponuky značky Škoda. Koncom marca 2016 vyšiel z výrobných hál v Mladej Boleslavi miliónty automobil tejto generácie. Do konca roka 2016 bolo vyrobených takmer 1,4 milióna vozidiel tretej generácie. Začiatkom februára 2017 sa začala výroba výrazne modernizovaného vyhotovenia vozidla Octavia. Škoda vyrába tento kompaktný model nielen vo svojom hlavnom výrobnom závode v Českej republike, ale aj v Číne, Indii, Rusku, na Ukrajine a v Kazachstane.

Zdroj: Škoda auto

Škoda ponúka výrazne modernizovanú tretiu generáciu modelu Octavia vo verziách liftback a kombi. So svojou novou tvarovanou prednou časťou a zadnou časťou, ostrými líniami a širším rozchodom kolies pôsobí dynamickejším dojmom než doteraz. Nové vyhotovenie tohto kompaktného modelu oslovuje osvedčenými prednosťami a definuje vo svojom segmente nové kritériá priestrannosti, funkčnosti, bezpečnosti, komfortnej techniky a pomeru ceny a úžitkovej hodnoty. Zákazníci si môžu vybrať medzi výbavami Active, Ambition, Style a Laurin & Klement. K dispozícii sú aj verzie Scout a RS. Paleta motorov zahŕňa vysoko moderné benzínové a naftové agregáty s výkonom od 63 kW (86 k) do 180 kW (245 k). V závislosti od konkrétnej motorizácie je Škoda Octavia k dispozícii s modernou priamo radenou prevodovkou (DSG) či pohonom všetkých kolies.

Jubilejný, miliónty automobil Škoda Superb zišiel z linky v závode vo východočeských Kvasinách vo verzii liftback a s top výbavou Laurin & Klement. K tomuto úspechu značnou mierou prispela aktuálna tretia generácia modelu: od jej uvedenia na trh v marci 2015 vyrobila ŠKODA už 250 000 vozidiel tohto vrcholného radu. Úspešnú históriu tohto modelového radu, ktorá siaha až do roku 1934, tak Škoda posunula na novú úroveň.

Zdroj: Jozef Vydra

Od uvedenia v roku 2001 Škoda vyrobila 136 100 vozidiel prvej generácie Superb. Pri druhej generácii modelu sa toto číslo výrazne zvýšilo. V rokoch 2008 - 2015 z brán závodu v Kvasinách vyšlo 618 500 vozidiel Škoda Superb. V marci 2015 prišla na trh súčasná tretia generácia. Za dva roky Škoda doteraz vyrobila 250 000 vozidiel. Moderná vlajková loď tak oslávila ďalšie pôsobivé jubileum.

Tretia generácia priviedla modelový rad Superb od začiatku výroby v marci 2015 do novej éry. S ostro vykreslenými líniami, najmodernejšími asistenčnými systémami pre zlepšenie bezpečnosti a komfortu, silnými a zároveň úspornými motormi, najväčšou ponukou priestoru vo svojom segmente a radom Simply Clever detailov sa aktuálna generácia úspešne etablovala v strednej triede. Pri vývoji tretej generácie tohto modelu boli využité skúsenosti a vášeň zo 122 rokov výroby vozidiel v spoločnosti Škoda Auto. Superb je pôsobivým dokladom strojárenského a dizajnérskeho umu značky.


ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo