2017-02-28 18:00:00
VW Passat Variant 2,0
VW Passat Variant 2,0 TDI DSG Highline
Zdroj: Jozef Vydra

Automatickú prevodovku chcú len ženy? Tento mýtus už neplatí!

Popularita automatickej prevodovky u mužov rastie. Autá s automatom kupujú čoraz častejšie.

Skutočný muž si nekúpi automatickú prevodovku? Skutočný muž má jedine manuál? Lebo pocit kontroly nad autom je viac než pohodlie? Nuž ako pre koho. Kým niekto skutočne automatické prevodovky neznesie, čoraz viac mužov sa k nim pri kúpe áut prikláňa. A to nielen pri nových autách, ale aj pri jazdených.

Vyplýva to zo štatistík najväčšieho predajcu ojazdených áut na Slovensku AAA Auto. Ich štatistiky z minulého roka dokazujú, že ak ide o automaty, muži ich pri jazdených autách preferujú častejšie ako ženy. Stále však platí, že väčšina jazdených áut sa kupuje s manuálnymi prevodovkami. Aj tu sa to ale začína meniť.

Voľba automatickej prevodovky súvisí aj s finančnými prostriedkami, ktoré sú zákazníci ochotní na jazdené auto vynaložiť. Čím drahšia jazdenka, tým častejšie zákazníci kupujú automat. A všetkým automatickým prevodovkám na trhu jazdených áut dominujú prevodovky DSG od koncernu Volkswagen.

Zdroj: Ján Hargaš

Podiel automatických prevodoviek na predajoch jazdených áut predstavuje celkovo 9%. Pri mužoch je to 9,9 % pri ženách 8,8 %. Táto štatistika tiež súvisí s predajmi áut s pohonom všetkých štyroch kolies. Náhon na všetky štyri opäť viac preferujú muži ako ženy. Percentuálne je to 11,8 % proti 7,8 % zo všetkých predajov jazdených automobilov.

Najpopulárnejším autom s automatom na trhu jazdených áut je Škoda Octavia. Nasleduje Volkswagen Passat, Audi A6 a Škoda Superb. Na piatom mieste sa umiestnilo BMW X5. Šiesty je Citroen C4 Picasso, 7. priečka patrí Audi A4 a ôsme miesto patrí Audi A4. Deviatu priečku obsadilo Audi A4, desiate miesto je pre jediný Opel v rebríčku model Opel Insignia. Zákazníci okrem dvojspojkových prevodoviek obľubujú aj robotizované prevodovky, no nestratia sa ani klasické automaty s meničom.

Zdroj: Opel AG

Zaujímavé tiež je, že automatické prevodovky zákazníci častejšie kupujú pri autách s benzínovými motormi, než naftovými. 75% predajov s automatickou prevodovkou tvoria benzínové motory. K tomu len šesť písmen - TSI DSG... 

Preferencia dvojspojkových prevodoviek je pochopiteľná, nižšie vstupné náklady a komfort automatickej prevodovky aj v lacnejších autách. Veľkým plusom je tiež pokrok tejto technológie a čoraz širšia ponuka.

Je pravdepodobné, že v budúcnosti budú predaje automatických prevodoviek stúpať aj pri jazdených autách, nakoniec, trh s jazdenkami do istej miery kopíruje vývoj trhu nových áut, i keď s niekoľkoročným oneskorením. A pri nových autách čísla hovoria jasne, čoskoro budú manuálne prevodovky skôr výnimočné.

Pohodlie a komfort, ktoré poskytujú automatické prevodovky sú neoceniteľné najmä v preplnených mestách. Prejsť zápchou bez potreby neustáleho preraďovania uľahčí otravnú pomalú jazdu. Automatické prevodovky dnes navyše poskytujú možnosť manuálneho radenia (aj pádielkami pod volantom), čo vodičom umožňuje užiť si radenie tam, kde chcú a zvyšok cesty sa radením nezaoberať.

Zdroj: Ján Hargaš

jh

Komentáre k článku


Stream naživo