2017-02-18 13:35:00
Demon je démon
Demon je démon

VIDEO: Dodge Challenger SRT Demon – zrýchlením vám má vytlačiť mozog z hlavy

Nový model je esencia USA v tom najšialenejšom. Toto je auto iba na jeden jediný účel – šprint.

Dodge je značka, ktorá ide po surovom výkone s takým nasadením, až je to pre Európanov nepochopiteľné. Obzvlášť keď v Európe nazývame športovým motorom aj vyklepaný trojvalec. Demon je ako nadopovaná americká krava na statku v Dallase s klobúkom na hlave a zadkom s vytetovanou americkou vlajkou.

Demon bude pravdepodobne najšialenejšie sériové auto aké sa za posledných x rokov dostane na cesty. Je isté, že keď na ceste stretne elektromobil, ten preventívne a úplne autonómne zahne do najbližšieho jarku a samočinne sa vznieti.

Budúci majitelia tohto auta budú mať s majiteľmi elektromobilov aj niečo spoločné – budú jazdiť od pumpy k pumpe a pri tankovaní strávia veľa času, pretože toto bude páliť benzín iba pre samotný oheň.

 Ale dosť bolo kecov. Poďme na zopár faktov, ktoré priniesli aj video teasery na SRT Demon. Už dnes je známe, že Challenger SRT Demon sa posadí nad model Challenger SRT Hellcat. A to je dosť vysoko na muscle car, keďže Hellcat z 6,2 litrovej prepĺňanej V8 vytlačí 707 koní a 881 Nm. Demon bude navyše o minimálne 90 kilogramov ľahší ako Hellcat, bude mať špeciálne šprinterské (drag racing) pneumatiky schválené pre použitie na cestách s rozmerom obdivuhodných 315/40 R18, bude mať odlišný prevodový pomer na zadných kolesách, bude mať posilnený menič... Ťažko to po slovensky vysvetliť, no vedzte, že vďaka týmto úpravám prenosu krútiaceho momentu od motora cez prevodovku, diferenciál až na zadné kolesá, bude Demon schopný zvládnuť klasickú americkú disciplínu šprint na štvrť míle ešte o kus rýchlejšie ako Hellcat. Celkovo bude schopný vytvoriť o 35 % vyššiu silu „odpalu“ (štart je pri šprinte kľúčový) ako Hellcat. A to napríklad vďaka tomu, že bude pri launch control schopný cez spomínaný silnejší menič udržiavať vyššie otáčky motora pri stoji až dokým vodič neodštartuje (vysoké otáčky pri stoji = vyšší krútiaci moment = lepšie zrýchlenie = lepší čas). Väčšie šprinterské pneumatiky navyše majú pri štarte o 15 percent väčšiu plochu dotyku ako pri modeli Hellcat.

To najzaujímavejšie na aute je ale fakt, že pre zníženie hmotnosti konštruktéri povyťahovali z kabíny takmer všetky komfortné prvky vrátane sedadiel vzadu a dokonca aj vrátane sedadla spolujazdca a aj... a to sa podržte - parkovacích senzorov!

Síce si do Demona sadnete iba po jednom, k autu dostanete škatuľu plnú špeciálnych pre Demon určených doplnkov, aby ste svoje časy na štvrť míle mohli optimalizovať ďalej, a to pekne značkovo.

Toto šialenstvo sa Európanovi naozaj ťažko chápe, Demon síce bude „street legal“ teda homologizovaný pre prevádzku na cestách, bežné jazdenie s ním bude vyslovene nepríjemné. V podstate ide po dlhom čase o sériové šprinterské auto.  

Aby ste si Demon naplno užili, ba až neužili, pozrite si aj zopár zo spomínaných teaserov nižšie. Prvý je ten najnovší ukazujúci čo sa so špeciálnymi pneumatikami na veľkých diskoch deje pri štarte Demona. Druhý teaser je tá pravá americká klasika - stručne po anglicky: mess. Dozviete sa, že Demon je okrem toho, že je Démon ešte aj Transformer (svojho druhu).

jh
ZDROJ: Dodge

Komentáre k článku


Stream naživo