2017-01-22 04:30:00
Paríž vyhlásil boj emisiám
Paríž vyhlásil boj emisiám
Zdroj: AP

Autom do Paríža?! Bez emisnej nálepky ani náhodou!!

Podobné nariadenie platí ale už aj pre Grenoble a najnovšie pre Lyon. Chystajú sa ďalšie mestá.

Od 01.07.2016 boli vo Francúzsku zavedené ekologické zóny a ekologická plaketa Crit'Air. Má v 6 kategóriách odlíšiť staré, prostredie znečisťujúce vozidlá od nových, k prostrediu šetrných vozidiel. Cieľom je, aby automobily s horšou kategóriou plakety Crit'Air mali v dohľadnej dobe vjazd do ekologických zón zakázaný.

Súčasne so zavedením plakety Crit'Air boli vo Francúzsku zriadené tiež tzv. Zóny s obmedzenou prevádzkou „Zones a Circulation Restreinte“ (ZCR). Označuje oblasť s „obmedzeným vjazdom“. Pojem nutne neznamená ekologickú zónu. Po novom sú definované aj zóny ochrany ovzdušia (napríklad v Grenobli). Do týchto ZCR zón smú vojsť len vozidlá s plaketou Crit'Air. V Grenobli a v Lyone to funguje trocha inak, pretože zóna ochrany ovzdušia, ktorá tu bola zavedená 01.11. 2016, respektíve 12.12.2016, má iné pravidlá.

Ekologická zóna Paríža platí na území celého hlavného mesta, ktoré je definované plochou diaľničného obchvatu mesta "Boulevard périphérique", Bois de Boulogne a Bois de Vincennes, hoci patrí do územia vnútorného mesta, nie sú zónami ZCR. Už od júla 2015 nesmú do parížskej ekologickej zóny vojsť staré nákladné vozidlá a staré autobusy, od 01.07.2016 navyše ani staré osobné vozidlá.

Zdroj: AP

Starostka Paríža pred časom vyhlásila, že dostane autá z mesta

Už na tom intenzívne pracuje. Ak chcete navštíviť toto mesto na Seine, musíte si zaplatiť emisnú nálepku. Policajti po 15. januári prísne vyžadujú emisné známky. Kto ju nemá, zaplatí poriadnu pokutu. Prečo to všetko? Nuž, starostka hlavného mesta Francúzska neznáša autá. Anne Hidalgová urobila z boja proti znečisťovaniu ovzdušia jednu zo svojich priorít. Presadila už rad opatrení, napríklad v metropole nesmú jazdiť osobné autá vyrobené pred 1. januárom 1997 a cesty pozdĺž rieky Seiny sa premenili v pešej zóny. Ale starostka chce ísť oveľa ďalej, jej ambíciou je vyhnať autá z mesta úplne, naposledy vyhlásila, že „autá sú prežitkom a archaizmus nemá čo robiť v uliciach mesta“.

„Je to naliehavé, znečistenie ovzdušia zabíja," povedal novinárom odborník na dopravu Christophe Najdovski z parížskej radnice. Podobná prax podľa neho platí už roky v Berlíne a v mnohých ďalších európskych mestách, kde prispela k výraznému zníženiu nebezpečných emisií. Niektoré výskumy sú však k efektu takýchto opatrení skeptickejší. Napríklad Drážďany dokonca po niekoľkých rokoch emisnú zónu v centre mesta zrušili.

Zdroj: AP

Všetky automobily a motocykle jazdiace po Paríži musia mať po 15. januári, teda od tohto pondelka, viditeľne vylepenú jednu z nových známok. Odlišujú sa podľa toho, ako veľmi auto znečisťuje ovzdušie. Ak sa v meste objaví smog, bude dočasne zakázané jazdiť vozidlám, ktorá viac znečisťujú ovzdušie. Toto opatrenie sa týka všetkých osobných a úžitkových vozidiel a to aj registrovaných v zahraničí, zdôraznila radnica francúzskej metropoly. Cudzincov však vraj „ospravedlnia“ v prechodnom období. Pôvodne malo platiť pokutovanie od apríla aj pre nich. Možno bude skôr...

No a to môže byť problém, lebo od 5. do 21. mája štartujú 81. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Budú v Kolíne nad Rýnom, kde v A skupine budú hrať aj naši hokejisti. V  Paríži v B skupine sa predstavia obhajcovia zlata Kanaďania, ďalej Fíni, Česi, Švajčiari, Bielorusi, Nóri, Francúzi a Slovinci. Ak by ste sa chceli ísť pozrieť na ich zápasy do Paríža, bez „ospravedlnenky“ musíte mať emisnú nálepku.

Zdroj: AP

Mieru znečisťovania vozidlom rozlišuje vo Francúzsku šesť známok (v Nemecku majú tri). Od zelenej na elektrické a ďalšie autá bez emisií po autá s naftovými motormi, ktoré vypúšťajú do ovzdušia najviac škodlivín. Samolepiace známka zvaná Crit'Air má cenu určenú na € 3,70 plus poštovné. Pri dodávke vo Francúzsku, to je € 4,18 eura.

Autá bez tohto označenia smú jazdiť po Paríži len cez víkendy a v pracovné dni od 20:00 do 8:00. Pokuty sú od 68 do 135 podľa kategórie vozidla. Systém začali v Paríži spúšťať už v priebehu minulého roka od 1. júla, najprv v skúšobnej prevádzke bez pokút, potom so zníženými taxami. Dnes je to už „naostro,“ s plnými pokutami.

Presnejšie zatiaľ iba pre Francúzov, respektíve pre autá s francúzskymi evidenčnými značkami. „Vinety sú momentálne dostupné len pre Francúzov, pre cudzincov budú k dispozícii zhruba od marca a od apríla ich bude polícia vyžadovať,“ spresnil Petr Vomáčka z českého ÚAMK. Ak by vás policajti zastavili už teraz, najlepšie je nehádať sa s policajtom, ale okamžite kontaktovať slovenský konzulát a riešiť to sťažnosťou.

Zdroj: AP
Zdroj: AP

NOVÉ INFORMÁCIE: Podľa ohlásenia francúzskych úradov bude možné objednať plaketu Crit'Air pre vozidlá neregistrované vo Francúzsku už od 01.02.2017. Znamená to teda, že od tej chvíle bude možné objednať plaketu Crit'Air pre všetky vozidlá bez ohľadu na miesto ich registrácie. Pre vydanie nálepky bude treba pre mimofrancúzskych vodičov predložiť/dodať kópiu technického preukazu vozidla, prípadne tiež dokladov o dovybavení vozidla, ktoré budú musieť byť na získanie plakety Crit'Air overené keď si ich objednáte on-line (e-shop). Priamo vo Francúzsku predávajú nálepky Crit'Air už teraz.

Či sa pokuty majú udeľovať od 15.01.2017 alebo 01.02.2017 aj zahraničným vozidlám, ak nebude mať plaketu Crit'Air, francúzske úrady jednoznačne nestanovili.

Systém rôznych emisných známok už niekoľko rokov funguje v Nemecku, Rakúsku, Dánsku. Na podobnom opatrení sa pracuje aj v niektorých českých mestách a seriózne o nich uvažuje aj Praha na prelome rokov 2017/2018.

 

Po Paríži a Grenobli bola plaketa Crit'Air zavedená tiež v oblasti Lyon. Prefekt departementu Rhône schválil 12.12.2016 vrátane susedného mesta Villeurbanne. Toto nariadenie platí v nadväznosti na systém striedajúcich sa nepárnych a párnych evidenčných čísel vozidiel, ktoré smú vojsť do mesta v dňoch, kedy je ovzdušie viac znečistené. Plakety Crit'Air Elektro, 1, 2 a 3 sú z tohto striedavého systému vyňaté a môžu vchádzať kedykoľvek, bez ohľadu na nepárne či párne EČ vozidla.

Ak však nasledujú po sebe 4 dni väčšieho znečistenia ovzdušia, začne sa systém týkať aj vozidiel s oranžovou plaketou Crit'Air 3. Podobne ako v Grenobli, je teraz aj v Lyone zavedená „sporadická“ ekologická zóna, ktorá bude záväzná v prípade pokračujúceho znečistenia ovzdušia pre všetky vozidlá.

Zriadenie ekologických zón vo Francúzsku je v kompetencii jednotlivých obcí a je riadené národným nariadením Décret ZCR 2016-847 z 28.06.2016.

Pre vjazd do ekologických zón zriadených francúzskymi obcami je nutná plaketa Crit'Air, ktorá je k dispozícii v 6 kategóriách. Ktorá kategórie vozidiel a v akom čase do zóny smie vojsť, určí jednotlivá obec tým, že k dopravnému značenie ZCR pridá dodatkovú tabuľku. Na nej sú uvedené dni a hodiny, v ktorých je možné s platnou plaketou Crit'Air do zóny vojsť.

Zriadenie ekologických zón by malo priniesť aj ďalšie výhody, napríklad zvláštne parkovacie miesta, ktoré bude možné využiť. Rozhodne o nich príslušná francúzska obec.

V súčasnej dobe je možné vojsť do francúzskej ekologickej zóny ZCR so všetkými 6 kategóriami plakety Crit'Air. V nasledujúcich rokoch dôjde k zmenám, pretože obce budú môcť buď prostredníctvom dodatkových tabuliek alebo správ v médiách obmedziť kategórie, ktorým bude vjazd povolený. Pravdepodobné napríklad je, že do Paríža bude od pondelka do piatka v čase od 8 do 20 hodín pri zhoršenej poveternostnej situácii povolený vjazd len vozidlám s plaketou Crit'Air v kategórii 0-4, tzn. že vozidlá so sivou plaketou Crit'Air budú musieť zostať mimo zóny a o tejto skutočnosti budú informovať médiá.


ZDROJ: crit-air.fr

Komentáre k článku


Stream naživo