2017-01-08 04:25:00
Ford Mustang
Ford Mustang
Zdroj: Ford Motor Company

Ford Mustang bude hybridom. F-150 tiež, navyše poslúži ako generátor

Ford oznámil svoje veľké plány do budúcnosti. Najzaujímavejší je rozhodne hybridný Ford Mustang.

Ford plánuje investovať 700 miliónov dolárov do svojho amerického závodu vo Flat Rock v štáte Michigan. Závod ponúkne prácu ďalším 700 pracovníkom a okrem produkcie modelov Mustang a Lincoln Continental bude zodpovedať aj za výrobu nových elektrifikovaných a autonómnych vozidiel.

Plán automobilky Ford ukazuje, že o približne tri roky sa produktové portfólio značky výrazne zmení. Elektrifikácia dosiahne aj na tie najamerickejšie vozidlá. Ford plánuje v roku 2020 postaviť hybridnú špecifikáciu najpredávanejšieho pick-upu F-150. Hybridný model bude vyrábaný v závode Dearborn, ponúkne veľkú užitočnú hmotnosť a veľkú vlečnú kapacitu. Navyše bude môcť slúžiť ako prenosný generátor elektrickej energie. To sa môže hodiť napríklad ďaleko od civilizácie, či v chate bez elektriny. Predstava, že o svetlá a elektrickú energiu v chate sa stará pick-up odstavený pri dome je veľmi zaujímavá.

Ďalšou veľkou vecou je hybridná ikona Ford Mustang. Hybridná verzia v budúcnosti ponúkne výkon motora V8 a dokonca ešte lepší krútiaci moment v nízkych otáčkach ako V8-čka. Hybrid bude zo začiatku dostupný v USA, neskôr sa môže dostať aj do Európy. Z prvotných informácií pritom nie je zrejmé, či vôbec V8 zostane v ponuke, no zdá sa, že minimálne na niektorých trhoch ju môže hybridná verzia úplne nahradiť (napríklad v EÚ).

V roku 2020 plánuje Ford predstaviť úplne nové plne elektrické malé SUV s dojazdom minimálne 480 kilometrov, ktoré bude tak ako Mustang vyrábané v závode Flat Rock a predávané v USA, v Európe a aj v Ázii.

Zdroj: Ford

Rok 2020 bude tiež rokom vstupu Fordu do novovznikajúceho segmentu autonómnych zdieľaných vozidiel. V tomto roku totiž automobilka uvedie masovo vyrábaný model určený pre súkromné zdieľanie vozidiel a/alebo komerčné doručovanie zásielok. V roku 2021 príde i pre tento model hybridná verzia. Aj toto vozidlo bude vyrábané v závode Flat Rock.

V roku 2019 príde nový komerčne využiteľný model Ford Custom s plug-in hybridnou technológiou pre Európu. Dôvodom má byť snaha o zníženie lokálnych emisií aj v tých najviac znečistených oblastiach a častiach miest.

Nakoniec Ford oznámil príchod dvoch nových hybridných vozidiel určených pre políciu. Podľa vyjadrení značky to nemajú byť žiadne pomalé škatule ale autá schopné prenasledovania páchateľov vo vysokej rýchlosti.

Zdá sa, že ani Ford nespí a pripravuje sa na budúcnosť. Že tá hybridná budúcnosť zastihne aj najväčšie a najpažravejšie americké ikony sme síce tušili, no keď už je to čierne na bielom, je to akosi skutočnejšie. Hybridný Mustang? To tu už n a o z a j nikto nič negarantuje?

Zdroj: Ford
  

Všetky tieto vyjadrenia a plány vychádzajú na svetlo sveta iba krátko potom, čo sa Ford verejne zľakol vyjadrení budúceho šéfa Bieleho domu a oznámil zrušenie plánov s presunutím časti výroby do Mexika... podobne svoje plány (zatiaľ) zastavuje i GM. Každopádne investícia do závodov na americkej pôde bola plánovaná dlhšie. Kontext tomu ale pridáva zvláštny odtieň.

jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo