2016-12-30 16:05:00
Bombardier Talent 3
Bombardier Talent 3
Zdroj: Bombardier

Páčia sa vám moderné vlaky v Rakúsku? Rakúšanom nestačia. Preto kupujú 300 nových

Rakúske železnice kupujú 300 nových vlakov Bombardier. Poskytnú viac komfortu, priestoru a znížia náklady.

Kým na Slovensku je pre cestujúcich najväčšou radosťou nasadnúť do vlaku, ktorý rakúske, či nemecké železnice vyradili ako zastarané, iba pár kilometrov od nášho hlavného mesta bude premávať nová generácia vlakov.

Rakúske železnice (ÖBB) a kanadský výrobca vlakov Bombardier Transportation podpísali 27. decembra rámcovú dohodu o dodávke 300 vlakov pre regionálnu aj diaľkovú prepravu v celkovej hodnote zhruba 1,8 miliardy eur. Prvých 21 vlakov s označením Talent 3 v hodnote 150 miliónov eur majú železnice dostať do roku 2019.

Nové vlaky majú cestujúcim poskytnúť väčší komfort, uľahčiť nastupovanie, viac odkladacích miest pre bicykle a moderný informačný systém. Vlaky Talent 3 stoja na novej modernej platforme prispôsobenej pre využitie na európskych železniciach. Talent 3 dosahujú maximálnu rýchlosť 200 km/h, no skôr než vysokými rýchlosťami vynikajú komfortnými, praktickými riešeniami, univerzálnosťou a umožnia železniciam znížiť náklady na prevádzku. Sú efektívnejšie a vďaka pripravenosti na použitie v Európe je možné jednoducho ich začleniť do „vozového parku." Vlaky Talent 3 nahradzujú generáciu Talent 2, ktorá sa na európske železnice dostala v roku 2011 (počiatok výroby 2008), a to najmä na nemeckých linkách. Na Slovensku sa vďaka RegioJetu objavuje prvá generácia Talentu vyrábaná približne od roku 1995. 

Zdroj: slovakrail.sk

Výrobca súprav Bombardier Transportation je súčasťou kanadského koncernu Bombardier. Kanaďania koncom októbra oznámili, že na základe úsporného programu zrušia globálne 7500 miest, z čoho 5000 v divízii železničnej techniky so sídlom v Berlíne. Okrem toho má divízia jedno centrum vo Viedni, kde zamestnáva 550 ľudí.

My Podkapotou máme už len jednu otázku? Koľko z tých starých vyradených sa v nasledujúcich rokoch objavia na našich železniciach? 

jh
ZDROJ: TASR, Bombardier

Komentáre k článku


Stream naživo