2016-12-28 09:10:00

VIDEO: Varovanie pred čelnou zrážkou môže ušetriť drahocenné sekundy

Pozornosť vodiča je pri monotónnej jazde na diaľnici ťažko skúšaná. Je dobré ak asistenti spoľahlivo fungujú.

Možnože jedného dňa budeme jazdiť na autonómnych autách, na ktoré sa budeme môcť spoľahnúť na 100%. Kým sa tam ale dostaneme (ak sa tam dostaneme), musíme sa spoliehať najmä na vlastnú pozornosť a vlastné zmysly. Vodičom ale už istý čas môžu pomáhať asistenčné systémy, schopné detekovať hroziacu čelnú zrážku. Modernejšie vozidlá disponujú aj systémami na prípravu bŕzd, respektíve ich aktiváciu.

Podobný asistenčný systém malo aj vozidlo v nasledujúcom videu. Bez ohľadu na to, či vodič venoval plnú pozornosť situácii pred sebou, hlasným zvukovým znamením ho vozidlo informovalo o hroziacom nebezpečenstve. Vodič hneď po zvukovom znamení dupol na brzdu a zabránil nehode.

Incident sa odohral na viacprúdovej diaľnici v USA a vozidlo, ktoré úspešne reagovalo na hroziacu kolíziu bola Tesla Model X (nemala spusteného autopilota). Nebyť prudkej reakcie oboch vodičov za vinníkom incidentu v Jeepe Grand Cherokee, na diaľnici mohla vzniknúť reťazová nehoda.

Po takejto situácii, bez ohľadu na to, či auto pípalo až potom ako ste problém spozorovali sami, alebo nebodaj predtým, zistíte, že je celkom fajn pocit vedieť, že asistenti robia svoju prácu.

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo