2016-11-25 15:52:45
Škoda Superb SportLine
Škoda Superb SportLine
Zdroj: Škoda auto

Úspech - ŠKODA predala milión automobilov o mesiac skôr ako v minulom roku

Tento rok je už tretí v rade, kedy značka dodala sedemmiestny počet vozidiel.

Škoda magickú hranicu milión predaných automobilov dosiahla o približne mesiac skôr ako vlani. Výrazný podiel na tomto úspechu má špičkový model Škoda Superb. Od januára ich zišlo z linky takmer 115 000, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje rast o 85,2 %. Rastové impulzy pre rok 2017 sľubuje štart nového veľkého SUV Škoda Kodiaq a výrazne omladeného modelu Škoda Octavia.

„Prebiehajúci rok ukazuje, že Škoda so svojou modernou paletou na medzinárodných trhoch trvalo oslovuje nové skupiny zákazníkov,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto Bernhard Maier a dodáva: „V rastovom kurze budeme pokračovať aj v roku 2017. Dôležitú úlohu zohrá nový model Škoda Kodiaq, ktorým rozširujeme našu ponuku do rastúceho segmentu SUV.“

Mimoriadne dynamicky sa v doterajšom priebehu roka vyvíjal predaj vlajkovej lode Škoda Superb. Od januára do októbra 2016 dodala automobilka zákazníkom na celom svete takmer 115 000 kusov tohto modelu (január až október 2015 to bolo 61 900 automobilov). Pozitívny trend zaznamenala aj obľúbená Škoda Fabia a kompaktná Škoda Rapid. Dodávky týchto modelov vzrástli v rovnakom období o 6,7 a 7,0 %.

Zdroj: Škoda auto

Model Škoda Octavia, ako Srdce značky, sa na očakávanom rekordnom odbyte podieľa najväčšou mierou. Od januára do októbra 2016 dodala Škoda zákazníkom na celom svete 361 700 kusov svojho bestselleru. V budúcom roku sa Octavia dočká značnej modernizácie. Úspešný model tak ďalej posilní svoju pozíciu na medzinárodnom trhu.

V budúcom roku uvedie značka Škoda na trh svoje prvé veľké SUV. S modelom Škoda Kodoaq odštartuje automobilka svoju ofenzívu v kategórii vozidiel SUV, aktuálne najväčšom a najrýchlejšie rastúcom segmente automobilového trhu. S novým modelom značka osloví nové skupiny zákazníkov. K prvým záujemcom sa Škoda Kodiaq dostane v marci 2017. Novinku je možné však už dnes objednať u všetkých autorizovaných partnerov značky ŠKODA na Slovensku. Ceny modelu Škoda Kodiaq štartujú na atraktívnej sume 21 690 €.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem pozitívnych očakávaní, spojených s rokom 2017, vytvára značka Škoda aj podmienky pre dlhodobý rast. Prípravou na tento rast je Stratégia 2025, s ktorou sa česká automobilka pripravuje na budúce výzvy, očakávané v automobilovom priemysle.

Medzi hlavné témy stratégie budúcnosti patrí okrem iného elektromobilita, digitalizácia firmy, produktov a výroby, rovnako ako nové služby, súvisiace s mobilitou alebo rozšírená konektivita. Škoda tak chce rásť v dvoch dimenziách. Na jednej strane má ďalej rásť odbyt automobilov, na druhej strane majú rastový kurz zabezpečiť novo budované oblasti podnikania, ako napríklad elektronické služby, ktoré úzko súvisia s mobilitou.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo