2016-10-24 08:40:00
Žena za volantom -
Žena za volantom - úžas v jej očiach neznamená, že ste perfektný vodič...

Toho sme sa obávali: ženy sú za volantom agresívnejšie ako muži!

Automobilka Hyundai prišla s prekvapujúcimi výsledkami svojho najnovšieho výskumu vo Veľkej Británii.

Ukázal, že ženy sú počas šoférovania o 12% agresívnejšie, ako ich proťajšky. Ženy sú za volantom agresívnejší než muži. Prekvapivý výsledok odhalil výskum automobilky Hyundai. Podľa neho sú totiž ženy oproti svojim polovičkám naštvanejšie. Pritom by sa dalo čakať, že muži budú vzhľadom k svojmu temperamentu náchylnejší k hnevu. Výskum, na ktorom sa zúčastnila tisícka britských vodičov však ukázala opak.

Vo výsledkoch sa napríklad uvádza, že ženy sú agresívnejšie v prípade, keď na ne niekto kričí, alebo trúbi. O 14% podráždenejšie boli pri komunikácii s vodičom na zadnom sedadle, o 13% väčšiu zlosť prejavili, keď ostatní vodiči nepoužívali počas odbočovania smerovky. Štúdia merala emocionálne reakcie na zvuk, vôňu i dotyky v rôznych jazdných situáciách.

„Evolučná teória ukazuje, že už prvé ženy museli mať inštinkt pre vytušenie nebezpečenstvo v čase, keď boli ich muži na love. Tento varovný systém je relevantný aj dnes, vodičky majú tendenciu citlivejšie vnímať negatívne stimuly, preto sa hnev a frustrácia dostavia rýchlejšie,“ vysvetlil výsledky Patrick Fagan, behaviorálny psychológ z Goldsmiths University v Londýne.

Štúdia priniesla aj ďalšie fakty. Menej prekvapujúce, ale o to viac výpovedné. Napríklad 51% respondentov uviedlo, že jazdu v aute miluje pre pocit slobody, 19% pre možnosť cestovania a 10% sa vyjadrilo, že im riadenie prináša pocit nezávislosti. Ďalej sa ukázalo, že spev za volantom robí  šťastnejších 54% vodičov. Až 80 % opýtaných počúva počas jazdy hudbu. Najobľúbenejšími skladbami sú Bat Out of Hell a Bohemian Rhapsody. Neuvádza sa však, či hudba prospieva viac ženám, alebo mužom...

Jozef Vydra
ZDROJ: haundai.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo