2016-10-10 17:45:00
Elvisovo BMW
Elvisovo BMW

VIDEO: BMW 507 ožilo. Pozrite si unikátny príbeh auta, ktoré patrilo Elvisovi

Kráľ Rock and rollu Elvis Presley bol nielenže ikonický spevák, bol tiež veľký fanúšik automobilov.

Jeden z nich, nádherný roadster BMW 507 mu kedysi patril. Používal ho každý deň na cestu do práce, keď prácu opustil, auto zmizlo. Objavilo sa až niekoľko desaťročí po jeho smrti. Špinavé, bez pôvodného motora, prevodovky, s inou farbou a doslova v dezolátnom stave po surových zásahoch a po nehode. Trvalo 10 rokov, kým sa z vraku stalo TO auto, s ktorým jazdil Elvis.

Elvis svoje BMW 507 miloval. Bodaj by nie, veď išlo o enormne vzácny model, z ktorého sa vyrobilo len 250 exemplárov. Mal ho tak rád, že s ním pravidelne jazdil a svojej priateľke Ursule Andress kúpil 507 tiež.

Elvis na tomto bielom BMW 507 jazdil počas svojho pôsobenia na americkej základni v Nemecku. Istotne si viete predstaviť, že Elvis na bielom roadsteri pútal veľkú pozornosť. Fanúšičky mu na aute nechávali bozky, to bol dôvod prečo ho dal spevák neskôr prefarbiť na červeno. Auto zmenilo farbu ešte dvakrát. Po červenej nasledovala čierna, po čiernej opäť červená.

Príbeh o znovuobjavení unikátneho automobilu je dlhý. Pátrala po ňom americká novinárka. Že ten vrak, ktorý sa ukrýval v stodole na tekvicovej farme skutočne patril Elvisovi potvrdilo VIN číslo. Príbeh tohto unikátneho stroja rozpráva človek, ktorý zodpovedal za jeho reštauráciu Klaus Kutscher z BMW Classics. Video, ktoré nájdete nižšie pripravil Youtube kanál Petrolicious. Ak vám video nebude stačiť, zájdite na stránku BMW, kde nájdete o aute a jeho reštaurácii všetky podrobnosti.

Zdroj: blog.hemmings

BMW 507 je roadster, ktorý sa vyrábal iba krátko v rokoch 1956 až 1959 a jeho výroba bola predčasne ukončená pre nerentabilitu. Podkapotou športového vozidla bola atmosférická 3,2 litrová V8-čka s maximálnym výkonom 150 koní. Išlo o celohliníkový agregát, ktorý bol svojho času mimoriadne pokrokový a ľahkému automobilu dodával krásny zvuk a patričnú svižnosť. Výkon sa na zadné kolesá prenášal prostredníctvom štvorstupňovej prevodovky od ZF. Automobil zrýchlil z 0 na 100 km/h za 11,2 sekundy, maximálna rýchlosť bola 196 km/h.

Dizajn BMW 507 navrhol Albrecht von Goertz, auto malo oživiť športové korene značky a vyžiadal si ho americký trh. Cieľom bolo s 507-čkou konkurovať populárnemu Mercedesu SL. Auto však nedosiahlo taký úspech ako konkurenčný Mercedes a takmer sa stalo posledným automobilom v ére samostatnosti bavorskej značky. BMW ani zďaleka nenaplnilo očakávané predaje, výroba bola veľmi drahá, to zvýšilo cenu a značka prerábala na každom predanom exemplári. Nebyť Herberta Quandta, ktorý práve v tom čase vstúpil do BMW, značka by skrachovala.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo