2016-09-21 12:20:00
Renault Zoe 2015
Renault Zoe 2015
Zdroj: Renault

Renault by v Paríži mohol predstaviť ZOE s takmer dvojnásobným dojazdom

Renault Zoe je čisto elektrický hatchback s dĺžkou 4,1 metra, ktorý by mohol dostať nové batérie s vyššou kapacitou.

Aspoň to tvrdí francúzsky portál bfmbusiness.com. Podľa zdrojov portálu by sa dojazd automobilu mohol zvýšiť až na 350 km. Dôvodom na zmenu by mohol byť nový efektívnejší elektromotor a batérie s výrazne vyššou kapacitou. Hovorí sa dokonca o 60 kWh batériách. To by znamenalo zvýšenie reálneho dojazdu a prekročenie hranice 300 km na jedno nabitie.

Renault Zoe je malý, ale sympatický hatchback s dĺžkou 4,1 metra, ktorý Renault ponúka s výhradne elektrickým pohonom. Jeho technologické dvojča – väčší Nissan Leaf prednedávnom tiež prešiel zväčšením kapacity batérií a dojazdu. Jeho výkonnejšia verzia disponuje batériami s kapacitou 30 kWh, čo umožňuje dojazd v reálnych podmienkach na úrovni takmer 200 km (podľa NEDC 250 km).

Výrazné navýšenie kapacity batérií a to až na úroveň modelu Ampera-e by zo ZOE mohlo spraviť predajný hit a zlepšiť rozloženie síl medzi Leafom a Zoe, no najmä by mohol nakloniť misky váh výrazNe v prospech elektromobilov ako takých. Mať totiž elektrické auto veľkosti Ibizy, či Pola s dojazdom 350 km by mohlo byť lákavé a to aj napriek pravdepodobne vyššej cene. 

Podľa našich informácií by tak mohol model ZOE predbehnúť Leaf a získať nové batérie s kapacitou 60 kWh od LG Chemicals skôr než Leaf. Nissan má tento výrazný skok pripravený pre druhú generáciu modelu Leaf, ktorá by sa mala objaviť na trhu v roku 2018. 

Model Zoe sa na Slovensku momentálne nepredáva, v Európe je však bežný a Renault aj za jeho pomoci nedávno dosiahol miľník 100-tisíc predaných elektromobilov. Aliancia Renault-Nissan predala celkovo 350-tisíc elektroáut.

Zdroj: Renault

jh
ZDROJ: bfmbusiness.com

Komentáre k článku


Stream naživo