2016-09-12 04:10:00
Prešiel cez čiaru
Prešiel cez čiaru - naozaj?!
Zdroj: D2guy

Keď vodičov sledujú stroje, môžu dostať pokutu aj za vlastný tieň...

Dostať pokutu za nič? Teda za svoj tieň?! To sa môže stať len v Kocúrkove!

Celkom dobrý predpoklad, ale – sklameme vás!  Aj (takmer kdekoľvek) inde. Dnes nás už kontroluje také množstvo kamier, že si to ani poriadne nevieme predstaviť. Aj na cestách. Kamery ktoré sledujú prevádzku na cestách sú vo svete pomerne bežné. Niektoré sledujú úplne všetky prechádzajúce autá pod zámienkou boja proti krádežiam vozidiel. Ďalšie sú úzko špecializované - slúžia napríklad nielen na meranie rýchlosti, ale tiež strážia, či autá neprechádzajú cez plnú čiaru.

No namiesto toho, aby pomáhali, neraz znepríjemňujú život. Namiesto seriózneho mapovania situácie rozdávajú pokuty tieňom. Čítate správne, Pokuta za nič, či za tieň, ktorý prešiel za plnú čiaru – to je reálny stav z ruských ciest. Nielen nehody zachytené kamerami tam majú excelentné. Aj systém, ktorý vyhodnocuje, či dodržiavate prepisy – ich obdoba „objektívnej zodpovednosti“. Dostať pokutu za to, že tieň vášho auta prešiel cez plnú čiaru, je absurdné. Kamery, ktoré v Rusku takto vyhodnocujú dopravnú situáciu zrejme nie sú bezchybné.

Na ruskom portáli drive2.ru uverejnil Jevgenij s nickom d2boy dve fotky, ktoré mu prišli aj s pokutou, ktorú mal zaplatiť. V tomto prípade ide o neprerušovanú bielu čiaru na pravej strane viacprúdovej cesty. Kamera dokáže rozpoznať pohyb auta, ktoré ju prekríži, zdokumentovať a vyfotiť  auto aj s jeho poznávacou značkou. Všetko funguje automaticky, ak sa takto zistí priestupok, majiteľovi sa posiela výzva na uhradenie pokuty. Kamera však má obmedzený rozhľad – čo ak by sa vodič potreboval vyhnúť autu, alebo zvieraťu, ktoré je už mimo zorného uhla kamery?

Zdroj: D2guy

Ukazuje sa však, že takéto sledovania premávky aj s komplikovaným algoritmom vyhodnocovania pohybu je vlastne na figu, keď nevie rozlíšiť auto a jeho tieň, ktorý „preťal“ neprerušovanú čiaru. Samozrejme to sa nedá pokutovať. Len tak mimochodom, na prvom obrázku je nákladné auto odstavené za bielou čiarou – to sa tam ako dostalo? Vrtuľníkom?

Systému stačilo, že za čiarou bol tieň auta a podľa rozoznaného evidenčného čísla poslali Jevgenijovi výzvu na zaplatenie pokuty. On ale napísal sťažnosť a čaká na odpoveď. Očakáva sa, že pokutu mu zamietnu, ale pozor, sme v Rusku a tam sa dejú veci, aké vám ani na um neprídu. Nemajú ani ďaleko k podobne absurdným veciam, ktoré sa dejú na našich cestách a v blízkom okolí. Preto bude zaujímavé sledovať, ako sa prípad pokuty za tieň skončí.

Zdroj: D2guy

Jozef Vydra
ZDROJ: drive2.ru

Komentáre k článku


Stream naživo