2016-07-29 11:40:00
Subaru Impreza
Subaru Impreza

VIDEO: Nové Subaru Impreza má vonkajší airbag pre chodcov v základe

S ochranou chodcov si lámu hlavu mnohé automobilky. Jedným z riešení je airbag. Tu ho uvidíte v praxi.

Bezpečnosť nových automobilov je vo väčšine prípadov dostatočne vysoká na to, aby posádka mohla prežiť náraz v nižších rýchlostiach a to bez vážnejších zranení. Problémom však je, že chodec, ktorý je spolu s cyklistom nazraniteľnejším účastníkom premávky je veľmi zraniteľný. V tomto ohľade nepomáhajú ani pasívne bezpečnostné prvky ako špeciálne upravená „mäkšia“ kapota, či nárazníky. Najväčšou pomocou sú aktívne bezpečnostné prvky ako núdzové brzdenie, či iné systémy schopné detekovať hroziacu kolíziu s chodcom. Chodec nemá deformačné zóny, ktoré by mohli pohltiť silu nárazu a spoliehať sa musí výhradne na deformačné zóny a brzdy automobilu. I v tom najlepšom prípade však príde k zraneniam, z ktorých sa môže liečiť niekoľko dní až týždňov. Aj preto v Austrálii vznikol projekt Graham, ktorý ukázal ako by musel vyzerať človek schopný prežiť automobilovú nehodu.

Práve preto sa v roku 2012 stalo Volvo V40 prvým automobilom s airbagom pre chodcov v základe. Nasledoval model od Land Rover - Discovery Sport. Dnes sa pripája aj značka Subaru.

Subaru na novom modeli Impreza ukazuje ako funguje airbag umiestnený v oblasti A-stĺpikov a na kraji kapoty, teda v miestach, kde najčastejšie končí hlava chodca po náraze. Airbag nielenže chráni hlavu chodca, chráni i čelné sklo auta...

Subaru tento externý airbag montuje do všetkých nových modelov Impreza, airbag dopĺňa systémom Eyesight a samozrejme deformačnými zónami v prednej časti vozidla.

Nová Impreza sa môže popýšiť 1,4 krát vyššou tuhosťou konštrukcie. Automobil poskytuje vyššiu bezpečnosť a zároveň viac priestoru pre posádku. Nová Impreza by sa mala čoskoro objaviť aj v USA, i keď uplatnenie vonkajšieho airbagu nemusí prísť hneď. Impreza sa zatiaľ do Európy nechystá, u nás v ponuke zostávajú spriaznené modely Levorg (vychádzajúci z Imprezy predchádzajúcej generácie) a tiež crossover XV.

jh
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo