2016-07-25 14:20:00
Bentley Bentayga
Bentley Bentayga
Zdroj: Bentley

Pohľad „pod sukňu“ modelu Bentley Bentayga odhalí 50 kilogramov káblov

Bentley Bentayga je najrýchlejší a najluxusnejší crossover sveta.

Patrí k skutočne špičkovým dielam modernej techniky. No pýšiť sa titulom, akoby patril šľachticovi s modrou krvou v rodokmeni je jedna vec. Mať k tomu aj správne ingrediencie, je vec druhá.

Bentayga k tomu všetkému potrebuje výkonný motor, ale tiež špičkovú techniku. Veľa z toho, čím auto disponuje, však decentne ukrýva. Automobilka nedávno poodhalila, čo všetko Bentayga skrýva vo svojej karosérii. Dovolila tak nahliadnuť „pod sukňu“, teda tam, kam bežný motorista nemá šancu zablúdiť pohľadom ani náhodou.

Čo všetko má toto auto na palube? Úplnou samozrejmosťou je radarový systém pre adaptívny tempomat, 12 parkovacích snímačov okolo celého vozidla, šesť kamier a množstvo osvetľovacích bodov. Na mysli máme aj to vnútorné vrátane náladového osvetlenie interiéru.

Vo výbave ďalej nezvykne chýbať ani chladnička, hi-fi systém s 18 reproduktormi alebo aj ako taká „pikoška“ napríklad naťahovací strojček zabudovaný do palubnej dosky pre príplatkové hodinky Breitling. Ich cena? Doslova „maličkosť“ za vyše 148 000 eur. Koľko ďalších áut by ste za ne mali?

Zdroj: Bentley

Ale k veci – všetko spomenuté a tiež ďalšie prístroje na palube si vyžadujú množstvo riadiacej elektroniky. Kde ešte pred rokmi stačil jeden spínač, dnes je riadiaca jednotka. Tých má Bentayga rovných 90 kusov!! Komunikujú spolu prostredníctvom lokálnej siete. Celý tento „mozog“ auta riadi systém, ktorý obsahuje viac ako 100 miliónov riadkov kódu. Má toho na starosti viac ako dosť – od kontroly a jednoduchého upozornenie na nezapnuté pásy až napríklad po komplikovaný systém, ktorý riadi jazdnú stabilitu auta.

Aby toto všetko mohlo medzi sebou komunikovať, potrebuje sa elektricky prepojiť. KLeby sa dala kabeláž vozidla vypreparovať a položili by ste ju na váhu, ukázala by približne 50 kilogramov. Všetko je navzájom poprepájané, takže informácie z jedného snímača využíva auto pre celý rad ďalších funkcií.

Je pravdou, že špičkové automobilky postupne prechádzajú na optické vlákna, ktoré nielen šetria hmotnosť a miesto, ale sú aj odolné voči rušeniu. Najpodstatnejšie však je, že umožňujú rýchlosť reakcie riadiacich jednotiek a oveľa vyšší výkon aj priepustnosť dát. Všade sa však optika neuplatní a káble sú potrebné. Pohľad na počítačový render kabeláže auta, v tomto prípade Bentley Bentayga ukazuje neuveriteľnú komplexnosť dnešných moderných vozidiel. A hoci to na prvý pohľad vyzerá skoro ako krvný obeh človeka. Tu namiesto krvi prúdia dáta a informácie – vysoko potrebné pre život auta. Je to skutočne fascinujúci pohľad, čo poviete?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo