2016-07-15 12:40:00
Ford Focus RS drift
Ford Focus RS drift
Zdroj: Tomáš Kelement

Ford Focus RS: Byrokrati chcú zakázať Drift Mode. Bude ho musieť Ford zrušiť?

Ford Focus RS je podľa niektorých ľudí skrátka príliš zábavný na to, aby mu nešli po krku.

Ford Focus RS je jeden z najlepších hot-hatchov na trhu. Automobil, ktorý šliape na päty takmer dvojnásobne drahším konkurentom dokáže z 2,3 litrového turbomotora vyprodukovať 350 koní a 400 Nm. To hatchback nižšej strednej triedy katapultuje z nuly na 100 km/h za 4,7 sekundy a umožní mu dosahovať rýchlosť až 270 km/h bez akýchkoľvek úprav. Automobil je však výnimočný aj tým, že má unikátny systém pohonu všetkých štyroch kolies, ktorý prioritne prenáša silu motora na zadné kolesá. Automobil obsahuje i čarovný jazdný mód Drift, ktorý i „tvojej mamke“ umožní na voľnej ploche driftovať len tým, že dupne na plyn a krúti volantom – žiadne schopnosti, iba zábava. To, že to zvládne i mama zistíte vo videu nižšie.

Táto „zurvalosť“ však vadí samozvaným bezpečnostným expertom v Austrálii, ktorí sa ako prví pustili do Fordu a žiadajú, aby vozidlá Focus RS zvolal do servisov a znefunkčnil tzv. Drift Mode, ktorý si môže vodič navoliť niekoľkými stlačeniami tlačidla. Ford pritom už musel znefunkčniť v Austrálii tzv. burnout mód na Mustangu, ale Drift Mode nechal tak a tak Austrálčania môžu jazdiť ako blázni... (asi tam nemajú políciu).

Upozornenie nezastaví idiotov od skúšania driftovania na verejných cestách... Žiadame Ford, aby prehodnotil svoje rozhodnutie, zvolal tieto autá a znefunkčnil tento jazdný mód... „Ford sa nemôže zbaviť zodpovednosti za bezpečie účastníkov premávky a svojich zákazníkov iba oznamom na palubnej doske...

Zdroj: Ján Hargaš

Oznam o ktorom sa tu píše, upozorňuje vodiča po zvolení daného módu, že Drift Mode (a nielen ten) sa nesmie používať na verejných cestách a je určený iba na okruh.

Iste, takýto oznam nezastaví ľudí, aby to neskúšali aj mimo uzavretých ciest, či mimo okruhov, no je skutočne potrebné, aby niekto zasa niečo reguloval? Obávame sa, že myšlienka regulácie jazdných módov sa môže veľmi rýchlo ujať aj medzi európskymi byrokratmi, i keď veríme, že na Slovensku sa tejto myšlienky nebude mať kto chytiť.

Predsa len je ten slovenský policajný prístup v tomto prípade prijateľnejší – pokojne si jazdi nebezpečne, raz ťa chytia a bude to stáť veľa... Či ako po nedávnej novele zákona a zmene chápania niektorých predpisov: Bude to stáť veľa, ale ak si bohatý, bude ti to jedno... Tak neviem... nie je predsa len lepšie to zakázať? Dajte vedieť v diskusii...

jh
ZDROJ: news.com.au, autoevolution

Komentáre k článku


Stream naživo