2016-07-12 09:35:00
Automatické parkovanie
Automatické parkovanie

Problémy s parkovaním? Robot z Číny to vyrieši za vás...

Problémy s parkovaním nemám len u nás. Už ich dlhodobo pociťujú aj v Číne, kde sa stáva nočnou morou.

    Množstvo áut vyžaduje šetrenie priestorom. Parkuje sa doslova s rezervou na centimetre. Zaparkovať tak, aby sa čo najlepšie využila plocha garáže – to chce cvik, alebo automatizovaný systém. Mnohí vodiči majú obavy, ako pri parkkovaní nepoškodiť auto. Svoje, ale aj okolostojace. Číňania preto nedávno predstavili robota, ktorý sám zaparkuje auto s presnosťou, akú vodič dosiahne iba ťažko.

   Obavy z parkovania by sa tak už čoskoro mali stať minulosťou. Čínski vynálezcovia prišli s novou technológiou parkovacieho robota, ktorý prevezme túto činnosť od vodičov. No a samozrejme tiež zlepší využitie parkovacieho priestoru.

    Po príjezde do garáže zastavíte auto vo vyhradenom priestore. Laserom vedený automatizovaný podvozok sa zasunie pod auto, zdvihne ho, systém medzitým nájde voľné parkovacie miesto a umiestni auto aj do toho najužšieho priestoru. Na zaparkovanie potrebuje len dve minúty.

„Môže sa otáčať o 360 stupňov a dokáže využiť priestor lepšie, než ľudia,“ uvádza firma Yee Fung Automotion Technology, ktorá robota vytvorila.

    „Parkovací robot je vytvorený preto, aby zvýšil počet parkovacích miest,“ povedal pre agentúru Reuters generálny riaditeľ firmy Marco Wu. „Robot môže ísť všade a v budúcnosti zlepší parkovanie.“ Čína by do roku 2020 mala mať viac ako 200 miliónov áut. Nájsť parkovacie miesto bude stále ťažšie.

    Cena robota je jeden milión jüanov (135 000 €) a záujem oň prejavilo množstvo miest, ktoré majú problémy s dostatkom parkovacích miest, dodal Wu. „Je tu tiež množstvo firiem, ktoré majú záujem o náš produkt. Patri k nim napríklad komerčné firmy v Singapure a Londýne, verejné parkovacie spoločnosti na Blízkom východe ale aj vývojári, vlády a parkovacie spoločnosti v Číne,“ dodal Wu.

Určite by sa však podobné riešenie hodilo aj v centrách mnohých slovenských miest. Len škoda, že čínske veci už nie sú také lacné ako kedysi. Každý špás niečo stojí...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo