2016-07-09 04:00:00
Nová Dacia Duster
Nová Dacia Duster
Zdroj: www.autoexpress.co.uk

Dacia chystá novinku - Grand Duster bude až sedemmiestny

Nová generácia Dacie Duster je veľmi sledovanou novinkou tohto roka. Rumunský model by sa mal dostať dĺžkou až na 4,7 metra.

Vo vyšších výbavách má pribudnúť v štandarde klimatizácia a satelitná navigácia. Bude to pravdepodobne najdrahší model, aký kedy Dacia vyrábala. Automobilka sa nebojí o záujem, lebo aj o ten doterajší Duster je doslova bitka. Pritom chystaný Duster dostane príjemný zovňajšok a interiér z kvalitnejších materiálov. Jeho plusom je, že bude k dispozícii v dvoch modifikáciách: nielen ako päťmiestne, ale aj sedemmiestne auto.

Obidve verzie budú postavené na rovnakej platforme, no v prípade väčšej narastie rázvor osí kolies o 200 milimetrov. Celkovo by tak sedemmiestny model mal na dĺžku merať približne 4,7 metra, päťmiestny zhruba 4,3 m. V porovnaní s doterajším modelom by to mal byť jemný nárast rozmerov. Šikovnejšie usporiadanie interiéru však má priniesť zväčšenie priestoru pre cestujúcich. Tiež viac miesta na batožinu aj v päťmiestnej verzii, kde bude objem 500 litrov. Sedemmiestna verzia pri sklopenom treťom rade sedadiel má disponovať dokonca objemom 650 litrov.

Konkurencia sa môže začať obávať. Najvyššie úrovne budú mať bohatú výbavu a tomu zodpovedajúcu cenu, no Dacia zrejme aspoň pri základnom modeli zostane cenou pri zemi. Ceny by sa oproti tým terajším mali zvýšiť iba nepatrne.

Zdroj: www.autoexpress.co.uk
Zdroj: www.autoexpress.co.uk

No, nechajme otázku ceny na neskôr a skúsme uvažovať, čo bude mať auto pod kapotou. Súčasný 1,5-litrový diesel by mal nahradiť silnejší 1,6-litrový motor. Okrem neho to pravdepodobne bude tiež nový 1,2-litrový benzínový 92 kW (125 k) turbomotor. Na ich miesto sa môžu nasťahovať aj ďalšie motory zo súčasnej produkcie.  Štandardom má byť šesťstupňová manuálna prevodovka a pohon predných kolies. Nebude však chýbať ani pohon 4x4 v príplatkovej výbave. Objaviť by sa mala tiež robotizovaná prevodovka Easy-R. V takom prípade by na milovníkov lacných SUV čakala naozaj bezkonkurenčná ponuka.

Zdroj: www.autoexpress.co.uk

Ako sme už avizovali v nadpise, nový Duster si meno ponechá, no sedemmiestna verzia sa pre odlíšenie bude volať Grand Duster. Ešte nie je celkom jasné, či sa objaví spolu so základnou verziou na jesennom parížskom autosalóne. Do predaja sa v každom prípade chystá až v roku 2017. Znamená to možnú premiéru aj v Ženeve na budúci rok.

Jozef Vydra
ZDROJ: www.autoexpress.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo