2016-07-17 13:10:00
4x4 nepomôže ak spanikárite
4x4 nepomôže ak spanikárite

VIDEO: Toto je dôkaz, že auto so 4x4 nie je na ceste o nič bezpečnejšie

Predstava, že pohon všetkých kolies je bezpečnejší ako iné núti zákazníkov kupovať príplatky, ktoré nevyužijú.

Mýtus, že pohon všetkých štyroch kolies znamená, že nedostanete šmyk, respektíve ho ľahšie zvládnete, podporujú ako automobilky, tak i motoristickí novinári a „vševedkovia.“ Zákazníci tak majú pocit, že pohon všetkých kolies musia mať, inak je auto nebezpečné, alebo skrátka nie je dostatočne vybavené. 4x4 vám však v krízovej situácii s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nepomôže, viac vám pomôžu vlastné schopnosti, či ESP (ESC).

Dôvodov je viacero. Jedným z najdôležitejších je, že sa sila motora prenáša na kolesá iba v prípade ak to vodič vyžaduje – a to stlačením plynového pedálu (prenos pri zaradení jazdného prevodu na automate je minimálny). Ak teda brzdíte, či sa snažíte vyhnúť prekážke bez použitia plynu, 4x4 je vám na nič úplne rovnako ako 4x2. To zároveň súvisí s ďalšou kľúčovou skutočnosťou: dostať sa z krízovej situácie za pomoci sily motora vie málokto a aj tí, ktorí o tom už počuli to len ťažko uskutočnia v krízovej situácii, kde rozhodujú zlomky sekundy. Opäť platí, že keď nestlačíš plyn, nemáš štvorkolku a takmer nikto nestláča plyn keď brzdí... Dôležité tiež je, že pri väčšine osobných automobilov vybavených pohonom 4x4 ide o pripájateľný pohon, tzn. prenos krútiaceho momentu na ďalšiu nápravu je minimálny alebo žiaden až do chvíle, kým o zmene prenosu nerozhodne mechanika, či skôr elektronika. Často navyše môže pohon všetkých kolies pôsobiť kontraproduktívne a v prípade snahy o jeho využitie v krízovej situácii aj uškodiť. Jednoducho už dávno neplatí, že 4x4 je bezpečnejšie ako „prednokolka“ a „prednokolka“ je bezpečnejšia ako „zadnokolka.“ V čase počítačov určite nie. Omnoho dôležitejšie je mať kvalitné pneu, jazdiť bezpečne a poznať svoje auto.

Ďalším z obmedzení súvisiacich s použitím plynu na „vyhrabanie sa“ zo šmyku je okrem iného aj elektronika a bezpečnostné asistenčné systémy. Práve tie sa ale na druhú stranu postarajú o to, že šmyk bude mať menšie následky, resp. ho automobil zvládne.

Ak totiž existuje niečo čo vám v krízovej situácii – teda pri strate kontroly nad vozidlom, môže zachrániť život (okrem vodičských zručností) – sú to práve skratky slov ako ESP, ESC a ďalšie. Práve tie sa starajú o to, aby si auto udržalo žiaduci smer, aby zabrzdilo, aby zostalo stabilné. V šmyku za jazdy reagujú systémy obvykle výrazne rýchlejšie než si problém uvedomí vodič, často tiež reagujú aj na nevhodné reakcie vodiča, i keď v tomto prípade platí, že stabilizačné programy nie sú všemocné a keď veľmi chcete, stratíte kontrolu nad autom presne tak ako vodič Subaru v nasledujúcom videu. Darmo mal stály pohon všetkých štyroch kolies (Subaru má jeden z najlepších ak nie celkovo najlepší pohon 4x4), urobil chybu, ktorú nedokázali zvládnuť ani asistenčné systémy. V tomto prípade však išlo o chybu vynútenú iným vodičom.

Treba si jednoducho uvedomiť, že pohon 4x4, či už ho označíte ako AWD, XWD, 4MATIC, xDrive, 4x4, či inak, je väčšinu času len hmotnosť navyše. Ak si kupujete auto s ktorým do terénu nepôjdete, respektíve si kupujete auto s ktorým neplánujete jazdiť bokom v zákrutách na horskom priesmyku, v krízovej situácii vám omnoho viac pomôže ESP ako pohon všetkých štyroch kolies. Tak ako dokazuje aj video, najviac zo všetkého vám ale pomôžu vodičské schopnosti a poznanie vlastného auta.

Vyššie uvedeným nespochybňujeme význam systému 4x4 pri jazde zasneženou krajinou, v teréne, v blate a všade tam, kam 4x4 patrí, spochybňujeme ale jeho využiteľnosť pri bežnom jazdení (ak nežijete v horskej oblasti). Tak či onak, mať auto so 4x4 je pre mnohých vecou statusu tak ako mať luxusne vyzerajúce auto. Pohon 4x4 je dnes braný aj ako istota. Tak ako mnohé iné istoty ale vyvoláva len pocit istoty. Skutočnosť, že by si mohli ušetriť peniaze nehrá úlohu. Dôležitejšie je, že možno raz, keď pôjdu na lyžovačku nebude cesta odprataná a možno vtedy raz sa lamelová spojka konečne prvýkrát poriadne zopne a tie tisíce eur za pohon všetkých kolies budú mať zmysel! ... (alebo nebudú lebo má obuté vyjazdené celoročné pneumatiky).  

 

 

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo