2016-06-26 11:55:00
Vodič to už nevydržal,
Vodič to už nevydržal, nepomohol si

VIDEO: Jeden kamión predbieha druhý nekonečne dlho? Určite nespravte toto!

Keď kamión predbieha druhý kamión na diaľnici, vodiči vzadu obvykle penia. Toto ale nie je riešenie.

U nás je predbiehanie kamiónov na diaľniciach a rýchlostných cestách zakázané, no takáto legislatíva neplatí všade, a tak kamióny v zahraničí omnoho častejšie predbiehajú a zvyšujú tlak vodičom rýchlejších osobných vozidiel. Najmä v prípade, ak si kamionista predbiehací manéver zle naplánuje a namiesto predbiehania uplatní súbežnú jazdu s nebadateľným posunom, respektíve žiadnym. Deje sa to najmä v prípade, ak kamionista príliš nepozná profil cesty pred sebou, či mu je plynulosť premávky ukradnutá. Obvykle sa ale kamionisti snažia „nutné zlo“ predbiehania ukončiť čo najrýchlejšie. Pri obrovskej hmotnosti súprav to ale rozhodne nie je ľahká disciplína a vodiči by sa mali aspoň pokúsiť byť ohľaduplní a nezaťažovať vlastnú nervovú sústavu prílišným stresom.

Obdobný prípad veľmi pomalého predbiehania sa stal pred mesiacom na opačnom konci zemegule – v Austrálii. Jeden kamión predbiehal druhý, no približne v polovici manévra predbiehajúci stratil výhodu vyššej rýchlosti a len veľmi pomaly sa dostával pred svojho kolegu. Zdĺhavé predbiehanie nevydržal vodič bieleho kombi a rozhodol sa pre riskantný pokus s vlastným životom. Pokúsil sa predbehnúť predbiehajúceho cez krajnicu rýchleho pruhu. Dostal sa pred oba kamióny, keď stratil kontrolu nad vozidlom a havaroval.

Upozorňujeme, že video je z Austrálie, kde sa jazdí vľavo, čo znamená, že predbiehanie sa za normálnych okolností uskutočňuje v pravom pruhu. Mätúce na videu môže byť tiež to, že medzi dvoma smermi diaľnice je širší pás zelene, nehovoriac o tom, že opačný smer diaľnice je vpravo a nie vľavo ako sme zvyknutí.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo