2016-06-23 13:35:00
Rolls-Royce Vision Next 100
Rolls-Royce Vision Next 100
Zdroj: Rolls-Royce

Rolls-Royce Vision Next100 – elektromobil, ktorým by nepohrdla ani Cruella de Vil

Rolls Royce Vision Next 100 ukazuje budúcnosť luxusu v podaní tejto značky.

Auto v ktorom sa „analógový“ svet stretne s „digitálnym“ a vytvoria hybrid poskytujúci jazdný zážitok i superluxusné cestovanie v kabíne, ktorá pôsobí ako útočisko pre svoju posádku.

Rolls-Royce sa už od roku 1904 riadi heslom, ktoré vyslovil jeden zo zakladateľov: „Vo všetkom, čo robíte, sa musíte snažiť o dokonalosť. Vezmite to najlepšie, čo existuje a urobte to ešte lepším. A keď to neexistuje, tak to vytvorte.“

Rolls-Royce Vision Next100 je prvou čisto vizionárskou štúdiou vozidla v celej 112-ročnej histórii značky. Možno práve preto na prvý pohľad pripomína vozidlá v štýle tridsiatych rokov skombinované s modernými prvkami. Mimochodom o niečo také sa pokúšalo aj avantgardné auto Panther De Ville vyrábané medzi rokmi 1974-1985. Toto unikátne vozidlo poslúžilo Eltonovi Johnovi, ale aj postavičke Cruelle de Vil z filmu o 101 Dalmatíncoch.

Zdroj: wiki

Vision Next 100 je ako v prípade Rolls-Royce tak i v prípadoch ostatných značiek koncernu BMW predstavou budúcnosti v poňatí tej či onej značky. V tomto prípade sa však konštruktéri zamerali na to, ako asi v budúcnosti bude vyzerať luxus a čo od luxusného auta budú očakávať zákazníci.

Po stránke technológie je Rolls-Royce Vision Next100 postavené na pokročilej odľahčenej platforme, vybavenej vysokovýkonným elektrickým pohonom. Mnohé prvky, od dizajnu karosérie, cez dĺžku rázvoru, až po detailné špecifikácie a komponenty výbavy, sa dajú špecificky prispôsobiť individuálnym potrebám zákazníka. Tím dizajnérov a konštruktérov Rolls-Royce očakáva v budúcnosti ďalšie pokroky vo využití kompozitných materiálov a technológií, ktoré budú mať rozhodujúci vplyv na možnosti individualizácie výroby.

Osobná vízia: Jedna z nespočtu individuálnych predstáv o automobile Rolls-Royce v budúcnosti.

Rolls-Royce Vision Next100 predstavuje iba jednu z nespočtu možných osobných vízií automobilu tejto značky v budúcnosti. Evolúcia dnešnej podoby zážitku z Rolls-Royce sa bude uberať presne tým smerom, ktorým ju budú viesť zákaznícky vkus a predstava o vzhľade aj konfigurácii vozidla.

V duchu najluxusnejších automobilov minulosti vytvorí Rolls-Royce podvozok budúcnosti, ručne zostavený z najpokročilejších materiálov a poháňaný agregátom s nulovými emisiami. Inovatívne výrobné technológie umožnia zákazníkom zvoliť si štýl aj proporcie svojej osobnej Rolls-Royce vízie. A vytvoriť automobil taký unikátny ako je otlačok ich prsta.

Svätyňa: Interiér vozidla ako ultimatívne privátne útočisko.

Pre Rolls-Royce majú príjemné pocity posádky na palube a jej želania mimoriadne vysokú prioritu. Dizajn interiéru je preto ústredným bodom: Má byť priestorom, v ktorom si pasažieri vychutnajú svoj vlastný osobný luxus. Kabína ich automobilu sa má stať doslova privátnou svätyňou. Pri vytváraní interiéru volili dizajnéri čisté línie, ako aj udržateľné autentické materiály a decentné osvetlenie. Vo finálnej kombinácii vznikla oáza pokoja s ideálnou atmosférou pre relax.

Tento prístup umožnil dizajnérom vytvoriť lákavý puristický priestor, v ktorom zažiari dômyselná krása zvolených materiálov. Rolls-Royce Vision Next100 okrem iného očarí teplým farebným tónom dreva Macassar, kobercom z ručne tkaného hodvábu a ďalším mimoriadne jemným hodvábom na čalúnení stropu.

Zdroj: Rolls-Royce

Vynikajúci výhľad z Rolls-Royce Vision Next100 zabezpečuje panoramatické čelné sklo veľkorysých proporcií. A keďže zážitok z jazdy má byť plne autonómny, sedadlo vodiča, volant ani prístroje v tomto modeli nemajú význam. Namiesto nich tu vzniklo úplne nové poňatie priestoru. Iba centrálne analógové hodiny pod panoramatickým sklom pripomínajú pasažierom v ich bezpečnom útočisku fakt, že najvyšší level luxusu nie je strateným časom.

Bezstarostná cesta: Pod vedením Eleanor, virtuálnej asistentky posádky.

Pri vytváraní štúdie Rolls-Royce Vision Next100 sa dizajnéri snažili na jednej strane zabezpečiť plnú konektivitu, zároveň však udržať vizuálnu prítomnosť technológií na decentne skrytej úrovni. Vozidlo ovláda virtuálna inteligencia, ktorá splní všetky požiadavky pasažiera. Tento virtuálny asistent má podobu Spirit of Ecstasy, ktorá sa zobrazuje na priehľadnom OLED displeji na celú šírku interiéru. Táto soška dostala svoje meno podľa modelky Eleanor Thornton, ktorá bola inšpiráciou, keď sochár Charles Robert Sykes vytváral legendárnu ozdobu na prednú kapotu Rolls-Royce. Čím viac času strávi virtuálna Eleanor na cestách so svojimi pasažiermi, tým viac sa naučí o ich záujmoch a potrebách, vrátane obľúbených reštaurácií, umeleckého vkusu, bežných zvyklostiach či obľúbených trasách. Posádka s ňou komunikuje pomocou hlasového rozhrania.

Zdroj: Rolls-Royce

Príjazd vo veľkom štýle: V cieli cesty vystúpite z vozidla v plnej elegancii.

Zvonku je Rolls-Royce Vision Next100 víziou nadčasovej estetiky. Je dlhý 5,9 metra a jeho silueta vyžaruje silu a eleganciu. Jeho tvary v štýle kupé a samostatné lemy blatníkov po oboch stranách mreže chladiča v známom Pantheon štýle mu udeľujú dojem ľahkosti, ale súčasne sú aj vizuálnym prísľubom dynamiky.

Eleganciu a ľahkosť karosérie zvýrazňuje aj lakovanie „Crystal Water“  a soška Spirit of Ecstasy z ručne brúseného krištáľového skla, podsvietená zvnútra.

Vďaka svojmu markantnému exteriérovému dizajnu Rolls-Royce Vision Next100 spoľahlivo upúta pozornosť všade, kam príde. Jeho charizmatická osobnosť sa preukáže aj pri vystupovaní pasažierov: Strecha aj dvere sa otvoria vo veľkorysom geste a posádka sa jednoducho postaví a graciózne vykročí. Toto predstavenie je obohatené ešte aj svetelnými projekciami, ktoré vytvárajú „červený“ koberec a každý príjazd zmenia na spoločenskú udalosť.

Ani tu nechýbajú vo dverách dva dáždniky, na ochranu pred živlami. Značková Rolls-Royce batožina sa dá uložiť v prednej časti, kde má na ňu Rolls-Royce Vision Next100 dostatok priestoru. Inteligentný mechanizmus otvorí na boku batožinového priestoru veko a sprístupní jeho obsah čakajúcim rukám nosiča.

Giles Talyor, riaditeľ Rolls-Royce Motor Cars Desing: „Rolls-Royce Vision Next100 sme zámerne príliš neponechali v minulosti. Chceli sme vytvoriť vozidlo, ktoré by síce pripomenulo dizajnovú tradíciu značky, ale zároveň bolo také inovatívne, ako sa len dá.“

Zdroj: Rolls-Royce

 

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo