2016-05-24 15:30:00
BMW 2002 Hommage
BMW 2002 Hommage
Zdroj: BMW

BMW 2002 Hommage: geniálne BMW 2002 turbo prenesené do budúcnosti

BMW si pri oslave svojho výročia pripravilo ďalší koncept odkazujúci na výnimočné vozidlo z vlastnej histórie.

Na tohtoročnom podujatí Concorso d’Eleganza Villa d’Este dala spoločnosť BMW Group poctu jednému z najvýraznejších vozidiel histórie BMW: BMW 2002 turbo. Robí tak prostredníctvom konceptu zvaného BMW 2002 Hommage, ktorý oslavuje najmä výnimočný dizajn modelu BMW 2002 turbo a jeho tvary ponúka v podobe súčasnej dizajnovej štúdie.

Modelový rad 02 pred päťdesiatimi rokmi odštartoval úspešné obdobie značky BMW. Kompaktné kupé nasmerovalo značku tam, kde je dnes,“ tvrdí Adrian van Hooydonk, šéf dizajnu BMW Group. „Špičkový model 2002 bol najmä v Európe prvým sériovým automobilom vybaveným turbom, čo z kupé spravilo plnohodnotné športové vozidlo. Model BMW 2002 turbo sa zároveň stal technologickým priekopníkom vo vývoji motorov BMW. Tomu všetkému chceme vzdať hold štúdiou BMW 2002 Hommage.“

Sebavedomé vyjadrenie radosti z jazdy

„Nezameniteľný dizajn modelu BMW 2002 Hommage je modernou interpretáciou pre mňa ikonického vozidla z histórie BMW a približuje ho veľmi dynamickými a výraznými tvarmi,“ dodáva Karim Habib, šéf dizajnu BMW Automobile. „Turbo technológia zároveň priniesla značke BMW mnoho úspechov v motoršporte. V tomto zmysle je štúdia spojením minulosti a budúcnosti značky BMW a sebavedomým vyjadrením radosti z jazdy.“

Zdroj: BMW

Športová silueta vozidla BMW 2002 Hommage sa nesie nízko nad cestou: kompaktné proporcie s dlhým rázvorom, krátkymi prevismi a výrazným „žraločím nosom“ sľubujú vzrušujúci zážitok z jazdy plný dynamiky a agility. Aerodynamické prvky ako veľké spojlery vpredu aj vzadu či viaceré odvetrávacie otvory zabezpečujú optimálne prúdenie vzduchu a v každom momente čo najlepší prítlak. Koncept 2002 Hommage je založený na kupé radu 2, no svoj pôvod zakrýva prostredníctvom výrazných zmien dizajnu. Nie je zrejmé, čo má vozidlo Podkapotou, no svoje drobné by sme stavili na benzínový prepĺňaný štvorvalec.

BMW za ostatných devätnásť rokov prinieslo celkovo osem konceptov oceňujúcich minulé úspechy. Od roku 2008 ich prináša v označení Hommage. Tieto pocty značkám BMW, BMW Motorrad ale aj Mini často neboli len historickým výstrelom do prázdna ale v mnohých ohľadoch poukazovali na budúce smerovanie dizajnu či ponímania športovosti. Takým je aj Mini Hommage s motorom uprostred, ktorý ešte v roku 1997 naznačil čo Bavori s čerstvou akvizíciou britskej značky Mini plánujú urobiť. Všetky Hommage koncepty vrátane 2002 nájdete v galérii.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW, Autoblog
Zdroj: BMW, Autoblog

jh

Komentáre k článku


Stream naživo