2016-05-25 04:05:00
Leslie Jones Fotografie
Leslie Jones Fotografie
Zdroj: Leslie Jones

FOTO Unikátne zábery nehôd áut z 30-tych rokov ukazujú ako sa odvtedy zmenil svet

Automobily sa neustále vyvíjajú. Teraz si môžete pozrieť ako to vyzeralo v časoch, keď sa automobilizmus ešte len rozbiehal.

Unikátna kolekcia záberov fotografa Leslieho Jonesa poskytuje pohľad na ulice amerického mesta Boston a jeho okolia z dvadsiatych, tridsiatych i päťdesiatych rokov 20. storočia.

Leslie Jones bol fotograf pre bostonské noviny Boston Herald Traveler, ktorý sa narodil v roku 1886 a zomrel v roku 1967. Pre Herald Traveler fotografoval štyri desaťročia udalosti z ulíc mesta. Fotiť mesto, udalosti, ulice, ľudí, nešťastia i krásy svojej doby začal pre noviny v roku 1917, do dôchodku odišiel v roku 1956 ako sedemdesiatročný.

Zbierka negatívov a fotografií, ktorá po ňom zostala jeho rodina darovala Bostonskej knižnici. Tá ju prednedávnom zdigitalizovala, a tak máme aj my dnes možnosť nahliadnuť do ulíc jedného veľkomesta a pozorovať ľudí a udalosti, ktoré v tom čase plnili stránky tamojších novín.

Leslie Jones bol nielen fotograf, ale aj kameraman a síce to z nižšie uvedených fotografií môže tak vyzerať, nepatril medzi senzáciechtivých fotografov, i keď aj nešťastia a nehody na uliciach patrili k jeho dennému chlebíčku. Jeho fotografie obdivuje celý svet pre niečo, čo sa nedá naučiť – oko a cit pre zachytenie momentu. Nefotil len samotnú udalosť, prostredníctvom detailov ako sú nápisy, či pohľady svedkov, zachytával dobu, v ktorej žil a z bežnej novinárskej fotografie robil umenie.

Zdroj: Leslie Jones

Do galérie sme vybrali iba malý zlomok fotografií z jeho zbierky. Tie zachytávajú nehody automobilov, práve tie totiž vyvolávajú najväčší záujem širokej verejnosti. Tieto fotografie nielenže zachytávajú dobu a konanie ľudí v tom čase, ale tiež úroveň bezpečia poskytnutého posádkam automobilov.

Jednou z najväčších a najviac viditeľných nevýhod áut danej doby je absencia kvalitných bŕzd, v tých časoch boli hydraulické brzdy ešte len v plienkach a posilňovače bŕzd nemalo takmer žiadne auto. Ďalším z nedostatkov je samozrejme absencia deformačných zón, bezpečnostných pásov a množstva ďalších prvkov pasívnej i aktívnej bezpečnosti, ktoré nám v súčasnosti v obdobnej situácii môžu zachrániť život. Fotografie ukazujú jednak fakt, že aj pred 90-timi rokmi dokázali ľudia vyrobiť pevné a odolné vozidlá, ktorých plechy boli často pevnejšie ako tie súčasných vozidiel, ale tiež to, že daň za pokrokové osobné automobily bola vysoká. Tieto autá neposkytovali ani za mak viac ochrany svojich pasažierov, či chodcov ako súčasné autá, práve naopak. Fotografie Leslieho Jonesa spolu s fotografiami množstva ďalších novinárov boli jedným z prvkov, ktoré už vtedy vyvolali diskusiu o bezpečnosti áut a pomohli k vývoju ochranných technológií.

Zdroj: Leslie Jones Fotografie

Okrem fotografií nehôd sme vybrali i niekoľko záberov z ulíc Bostonu, zachytávajúcich bežné dni, premávku v uliciach ale i výnimočné udalosti ako napríklad príchod admirála Byrda do Bostonu (námorný dôstojník, letec známy najmä pre pokusy doletieť na južný a severný pól).

Fotografie sú ako z 30-tych, tak i 20-tych rokov minulého storočia a nájdu sa medzi nimi aj také zo 40-tych a 50-tych rokov, ktorých presný dátum vzniku už nie je možné presne vysledovať. Rozdiely medzi dekádami sú však viditeľné, z hranatých automobilov sa postupne stávali oblé krásky, ktoré ešte dnes možno vidieť v múzeách, či napríklad na Kube.

Zdroj: Leslie Jones

Všetky zdigitalizované fotografie Leslieho Jonesa nájdete tu.

jh
ZDROJ: digitalcommonwealth.org, bpl.org, lesliejonesphotography.com

Komentáre k článku


Stream naživo