2016-05-07 04:00:00
LeEco predstavila bicykel LeSyvrac
LeEco predstavila bicykel LeSyvrac

LeEco predstavila bicykel, „pod kapotou“ má 4GB RAM

Čo má firma, ktorá vyrába mobilné telefóny, spoločné s autami, motorizmom a dokonca bicyklami?

Nejedna automobilka má vo svojej ponuke dokonca ucelený rad rôznych bicyklov. Ale prečo aj výrobca mobilných zariadení? Ono je to tak, že v Číne neraz všetci robia všetko. Teda aspoň malé firmy to praktizujú, ak sa chcú uchytiť v nekonečnej konkurencii.

Aj iba nedávno založená čínska spoločnosť LeEco patrí medzi rýchlo rastúce firmy. Vstúpila na trh mobilných zariadení zhruba pred rokom (v apríli 2015) a za veľmi krátky čas stihla osloviť milióny fanúšikov po celom svete. Snaží sa dostať do povedomia a prepracovať sa medzi špičku na nekompromisnom trhu vo východnej Ázii.

Začala najprv smartfónmi. Populárne sú hlavne jej posledné modely LeEco Le 2, Le 2 Pro a Le Max 2. Tie úplne prvé však ešte niesli označenie LeTV. No potom došlo k zmene na LaEco a firma predstavila dokonca aj koncept elektrického auta LeSEE. Spoločnosť tvrdí, že má konkurovať modelom Tesla... Odvážne tvrdenie, ale ktovie, možno sa jej to podarí.

Teraz prišla sa ďalšou zaujímavou koncepciou bicykla. Nemá o koliesko navyše, či menej, aj sa na bicykel podobá. Zmena je v celkovom chápaní bicykla, ako dopravného prostriedku. Ak ľudia dostanú možnosť využívať technológie, robia tak kdekoľvek, kedykoľvek a koľkokoľvek. Neraz si vyrazíte na bicykli do prírody a pochvaľujete si, že ste mimo dosahu komunikačných sietí. Vyčistiť si hlavu je výborná vec. No niekomu to však nevyhovuje a chce byť neustále pripojený. Dokonca takým jedincom nestačia ani oklieštené informácie z cyklistického mini počítača. Dnešní on-line ľudia chcú vedieť celkom presne a podrobne (načo im to je?), kde boli, kedy tam boli, najlepšie aj s kým boli a čo robili. Asi si už nepamätajú nič, tak nech to za nich preberie technika...

Vráťme sa k bicyklu, ktorý má zvláštne ešte aj meno: LeSyvrac. Je to v poslednom čase jeden z najviac extravagantných produktov, ktorý zaujme na prvý pohľad. Hoci sa podobá na klasický bicykel v modernej interpretácii tvarov, mýlite sa. Skombinoval totiž do jedného celku prvky horského bicykla a smartfón. Dalo by sa povedať, že ide o špeciálnym Androidom poháňaný vynález. No na pohyb vprd slúžia v prvom rade nohy. Dokonca to nie je ani e-bajk, teda elektricky podporovaný bicykle. V tomto smere je klasický. No dajú sa na ňom využívať všetky smartfónové funkcie prostredníctvom štvorpalcového displeja. Dostal miesto strede medzi riadidlami. Obsahuje štvorjadrový procesor, má dokonca 4GB RAM. Bicykel disponuje pár špecialitkami: laserovými ukazovateľmi, snímačom srdcovej činnosti a zabudovanou kamerou a mikrofónom.

Zaujali nás laserové „vymedzovače“ bezpečnej vzdialenosti, ktoré ukazujú vodičom áut vysvietenými čiarami, kam už nesmú ísť bez nebezpečenstva kolízie s cyklistom. Navyše je celý bicykel doslova prešpikovaný modernými technológiami: napríklad má zabudovaný alarm, ktorý by mal slúžiť pre záujemcami o privlastnenie si takejto technologickej novinky.

Pýtate sa, či a kedy sa takýto dopravný prostriedok dostane do predaja? Nuž podržte sa! Bicykel Le Syvrac firmy LeEco sa už v Číne predáva! Cena základnej verzie sa začína na zhruba 700 €. No ak by ste chceli byť na špici aj v oblasti rámu, za karbónovú alternatívu treba siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Takáto verzia je v predaji za zhruba 5 500 eur.

Ak by ste chceli vidieť, ako novinka funguje, redakcia magazínu DigitalTrends vyskúšala netradičný bicykel a tu je ich hodnotenie:

Jozef Vydra
ZDROJ: techworm.net

Komentáre k článku


Stream naživo