2016-05-06 13:00:00
Cesta do pekla v
Cesta do pekla v Alberte

VIDEO: Cesta do pekla! Obrovský požiar v Kanade urobil z tisícov ľudí bezdomovcov

Obrovský požiar v kanadskej provincii Alberta prinútil desaťtisíce ľudí opustiť domovy.

Najväčšia evakuácia obyvateľstva v histórii Kanady znamená, že celé mesto FortMcMurray v severnej časti provincie Alberta si zbalilo to najnutnejšie a vydalo sa na cestu čo najďalej od požiaru. To znamená, že vyše 80-tisíc ľudí opustilo svoje domovy i pracoviská, pričom je už teraz jasné, že mnohí z nich sa nebudú mať kam vrátiť, pretože požiar už zničil cez 1600 domov a ďalších budov.

Zábery, ktoré sa šíria internetom pôsobia akoby nastal koniec sveta. Plamene siahajúce do výšky 12 metrov sa šíria nesmierne rýchlo, čo vidieť aj na priloženom videu, kde niekoľko desiatok stromov zachvátil požiar v priebehu pár sekúnd. Rýchlosť šírenia sa požiaru je devastujúca – z približne 100 štvorcových kilometrov sa rozšíril na 800 iba za 24 hodín. Je to akoby celá aglomerácia Bratislavy (od Malaciek po Čunovo a od Devína po Senec) vrátane všetkých okolitých dedín patriacich do mesta zhorela do tla za jeden jediný deň!  

Požiar a ním zasiahnuté územie je také veľké, že požiar začal vytvárať vlastné počasie a umocňoval i menil smer a intenzitu vetra, taktiež požiarnici bojujúci so živlom videli blesky prichádzajúce z oblakov dymu vznikajúcich na mieste.

Situáciu zhoršuje silný nárazový vietor (70 km/h) a na dané prostredie neobvykle vysoké teploty spojené so suchom. V danej oblasti je veľká časť obyvateľov zamestnaných v ropných ťažobných spoločnostiach, keďže okolie mesta a miesto vzniku požiaru stojí na olejnatých pieskoch, kde prebieha povrchová ťažba ropy.

Zdroj: google maps

Ťažko si predstaviť čo prežívajú obyvatelia mesta FortMcMourray a jeho okolia, ktorí si zbalili to najnutnejšie, vydali sa na cestu peklom vediac, že celý ich majetok sa obmedzuje na to, čo si stihli hodiť do auta. Iste, ich veľké vozidlá sa v danom okamihu hodia, no viete si predstaviť, že sa auto a to čo máte v ňom stane vašim jediným majetkom? Čo by ste si so sebou zobrali?

Prvé video, ktoré prikladáme je z reportáže spravodajskej stanice Global News, ktorej reportér stál pri jedinej únikovej ceste z miesta. Požiar dorazil i tam a tak takmer odrezal únikovú cestu. Obyvatelia si mohli vybrať medzi cestou na juh a cestou na sever – na záberoch vidieť ako oheň oblizuje cestu vedúcu na juh a v podstate núti vodičov otáčať sa a vracať sa späť do mesta. Pritom štáb nestál na okraji mesta ale blízko jeho centra.

Nižšie prikladáme videá práve z cesty do pekla, teda z áut, ktoré v tom čase i neskôr prechádzali lokalitou.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo