2016-05-02 11:24:36
MINI oslavuje 15 rokov
MINI oslavuje 15 rokov prémiovej zábavy z jazdy
Zdroj: BMW Group

MINI oslavuje 15 rokov prémiovej zábavy z jazdy - Made in Oxford

Zamestnanci britskej továrne MINI si minulý týždeň pripomenuli udalosť spred 15 rokov.

Presne 26. apríla 2001 sa vo fabrike v Oxforde začala nová éra, ktorá napísala ďalšiu kapitolu histórie jedného modelu, ktorý právom patrí medzi piliere automobilizmu. Práve v tento deň zišlo z výrobných liniek po opätovnom naštartovaní značky prvé vozidlo – MINI Cooper v červenej farbe Chili Red s kontrastným bielym lakovaním strechy a krytov spätných zrkadiel. Toto prvé prémiové malé vozidlo stálo na začiatku úspešného príbehu fabriky aj značky. Od roku 2001 sa v Oxforde vyrobilo vyše 2,5 milióna vozidiel MINI, ktoré si našli majiteľov vo viac ako 110 krajinách sveta.

Dnes sa továreň značky MINI v Oxforde radí medzi najmodernejšie linky na výrobu automobilov na svete. Počet zamestnancov narástol z pôvodných 2 400 na dnešných viac ako 4 500. Pracovníci v trojzmennej prevádzke vyrobia denne približne 1 000 vozidiel. Medzi najvýznamnejšie výhody fabriky patrí jej mimoriadna flexibilita. Dnes sa v Oxforde montujú štyri modely.

Každý automobil vzniká presne podľa konkrétnych požiadaviek zákazníkov, ktorí si vyberajú z typicky širokej ponuky značky MINI v oblasti výbavy, doplnkov, lakov a farieb interiéru. Aj najnovšie verzie extrémne športových modelov John Cooper Works nesú označenie „Made in Oxford”. „Postaviť denne 1 000 individuálne konfigurovaných prémiových automobilov je veľká výzva a darí sa nám ju zvládať iba vďaka majstrovským schopnostiam, remeselnej zručnosti a zanieteniu našich zamestnancov,” povedal manažér fabriky Frank Bachmann.

Zdroj: BMW Group

Automobilová výroba má v Oxforde viac ako 100-ročnú históriu. Už v roku 1931 tu vznikali vozidlá Morris Oxford. Pre nezameniteľný tvar mriežky chladiča získali prezývku „Bullnose (Býčí nos).” Prvým „miliónovým vozidlom”, ktoré opustilo brány fabriky, bol v roku 1948 model Morris Minor. Vo výrobe sa udržal až do roku 1971.

Klasické vozidlá značky Mini sa v Oxforde vyrábali od spustenia produkcie v roku 1959 až do roku 1968. Rozhodnutie umiestniť sem aj montáž moderných automobilov MINI sa zrodilo na jar roku 2000. Po nevyhnutných a rekordne rýchlych úpravách a modernizácii, ktorá trvala iba 13 mesiacov, bolo všetko pripravené na novú revolúciu v segmente malých vozidiel. Značka MINI odštartovala ako britský originál pre 21. storočie. Pôvodne plánované výrobné čísla sa podarilo rýchlo prekonať a modelový rad obohatila druhá karosárska verzia. Prvé MINI Cabrio opustilo brány závodu v Oxforde presne na jar v roku 2004.

Po generačnej obmene na jeseň v roku 2006 sa fabrika plne zaradila do výrobného trojuholníka značky MINI, kam patria Oxford (karosáreň, lakovňa a montáž), Swindon (lisovňa) a Hams Hall (výroba motorov). Nasledovná expanzia a modernizácia umožnili nárast výrobnej kapacity aj rozšírenie ponuky modelov. Od roku 2000 investovala spoločnosť BMW Group do fabrík vo Veľkej Británii viac ako 1,75 miliardy libier (2,25 miliardy eur).

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Na jeseň roku 2007 sa v Oxforde spustila výroba modelu MINI Clubman. Automobil s dlhším rázvorom, väčšími prepravnými možnosťami a s inovatívnym otváraním dverí sa predával spolu s MINI s tradičnou karosériou. Výroba novej generácie modelu MINI Cabrio sa začala presne na 50. výročie založenia značky. MINI Coupé nasledovalo v roku 2011 a o rok neskôr sa v Oxforde začal vyrábať model MINI Roadster, druhé malé prémiové vozidlo so sťahovacou strechou. Momentálne v Oxforde vyrábajú 3- a 5-dverové modely značky MINI. Oxfordská fabrika MINI je jediným miestom, kde vzniká nový automobil MINI Clubman, s ktorým značka dobýja segment prémiových kompaktných vozidiel. Nové MINI Clubman sa dodáva s jedinečným pohonom predných kolies aj s pohonom všetkých kolies ALL4.

Komentáre k článku


Stream naživo