2016-03-10 08:10:00
Alex Rider a slnko
Alex Rider a slnko

VIDEO: Motorkára oslepilo slnko. Namiesto spomalenia ďalej pridával. Takto skončil!

Chyba začiatočníka? Možno. Spoliehať sa na ostatných, keď poriadne nevidíte pred seba sa neoplatí.

Začínajúci motorkár na Suzuki SV650 pri zjazde na diaľnicu podcenil oslepujúce slnko a doplatil na to. Video z nehody sa rozhodol zavesiť na internet z jediného dôvodu – aby slúžilo ako výstraha a poučenie ostatným motorkárom.

Hlavná motorkárska sezóna sa blíži. Mnohí svoje stroje oprášia po zimnej prestávke a opäť sa vydajú na cesty. Sú však takí, ktorí mašiny ani neodložili. Suchšia zima a slnečné dni im priali. Zimné jazdenie však má svoje špecifiká. Okrem toho, že sa v súčasnosti nedá príliš spoliehať na počasie, nízke zimné slnko môže byť problém nielen pre motorkára. Lenže zatiaľ čo vodiča oslepeného nízkym slnkom chrániť plastovo-plechová škatuľa v ktorej sedí, motorkár také vymoženosti nemá. O to opatrnejší musí byť.

Motorkár na videu však príliš opatrný nebol a doplatil na to naozaj tvrdo. Pri zjazde na diaľnicu jemne akceleroval a držal si odstup od rýchlejších vozidiel pred sebou. Slnko ho oslepilo v nesprávny moment a tak si nevšimol, že autá, ktoré šli pred ním v zákrute obehli pomalšie jazdiace vozidlo. Napriek tomu, že nič nevidel, ďalej pokračoval v pomalej akcelerácii. Ešte k tomu pustil jednou rukou riadidlá v snahe aspoň nejako si pomôcť (odsunúť kryt na helme) a vidieť pred seba. Lenže veľa mu to nepomohlo a pomalšie jazdiace auto (Ford Focus) uvidel až keď bolo neskoro. Nasledoval tvrdý garambol s niekoľkými saltami vo vzduchu, s tvrdým dopadom, ktorý bol ešte horší, lebo motorkárovi na zemi padla na chrbát aj jeho 180 kilogramová motorka. Napriek tomu sa mu nič vážne nestalo. Mohol za to kus šťastia pri páde, no tiež fakt, že mal riadny ochranný odev i helmu. Ako sám tvrdí, bez toho, by mu motorka pravdepodobne zlomila nejeden stavec.

Motorkár urobil chybu a za chybu zaplatil nielen škrabancami, modrinami a boľavou chrbticou, no tiež tým, že prišiel o motorku a samozrejme spôsobil škodu. Keďže nemal havarijné pripoistenie, odpísanú motorku mu nikto nezaplatí. I keď to môže vyzerať, že šiel prirýchlo, neporušil predpisy. Maximálna rýchlosť na danom úseku bola 70 MPH, Alex šiel pri strete 46, predtým nešiel viac než 60 MPH. Platí, že maximálna povolená rýchlosť nie je v zhoršených podmienkach aj bezpečná rýchlosť.

Motorkár vystupujúci pod nickom AlexRider síce motorku bude musieť asi odpísať, chce kúpiť novú (alebo opraviť starú, ak to bude možné). Verí, že sa zo sledu chýb, ktoré počas jazdy urobil poučil a že sa vďaka tomuto videu poučia aj ďalší.  

PS: Video pochádza z Británie, kde sa jazdí vľavo.

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo