2016-02-15 11:54:39
Sherp je ruský terénny
Sherp je ruský terénny majster
Zdroj: Sherp.ru

VIDEO: Ruský obojživelník vyzerá zvláštne. Ale to čo dokáže vám vyrazí dych!

Predstavujeme vám obojživelníka menom Sherp. Vozidlo dokáže neuveriteľné kúsky.

Шерп alebo tiež Sherp je ruský obojživelník, ktorého tvorcom je Aleksey Garagashyan. Spoločnosť, ktorá Sherpa vyvíja má jediný cieľ – vytvoriť vozidlo s neprekonateľnými terénnymi schopnosťami. Nám sa zdá, že už teraz sa im to podarilo. Sherp možno vyzerá zvláštne, no vo svojej podstate je brilantne jednoduchý, i keď dozaista komplikovaný na výrobu, avšak mimoriadne funkčný.

Sherp je vozidlo s unikátnymi patentovanými pneumatikami rozmeru 1600x600x25 mm, ktoré majú extrémne nízky tlak a dokážu sa v prípade potreby automaticky dofukovať. Vozidlo má dve miesta, automatický systém vyhrievania kabíny. Ide o skutočne maličké vozidlo, dĺžka je 3400 mm, šírka je 2520 mm, výška 2300 mm. Sherp má oceľový rám a celkovú hmotnosť cca 1300 kg.

O pohon všetkých štyroch veľkých kolies sa stará priemyselný naftový motor Kubota V1505-t so štyrmi valcami s celkovým objemom 1,5 litra s maximálnym výkonom 33 kW (44,3 k) pri maximálnych otáčkach 3000 ot/min a s  krútiacim momentom takmer 120 Nm. To sa môže zdať málo, no je jasné, že motor je prioritne nastavený na vysoký krútiaci moment, ktorý je dostupný prakticky v celom spektre využiteľných otáčok. Vďaka tomuto vytrvalému a v princípe jednoduchému motoru plniacemu emisnú normu Euro 3 dokáže Sherp jazdiť maximálnou rýchlosťou 45 km/h v akomkoľvek teréne a minimálnou rýchlosťou 1,5 km/h pri redukovanom prevode. Čo je však kľúčové, na vode sa dokáže pohybovať rýchlosťou 6 km/h. A to všetko pri priemernej spotrebe 2 až 3 litre nafty na 1 hodinu jazdenia. S nádržou 58 litrov to znamená hodiny a hodiny šantenia v teréne, alebo vyše 19 hodín cestovania krížom cez Tajgu. Navyše môže mať ešte doplnkové 4 nádrže na 50 litrov. Celkovo tak odvezie až 258 litrov nafty. Zaujímavosťou je, že dodatočné nádrže sa nachádzajú v kolesách.

Vozidlo má päťstupňovú manuálnu prevodovku, nosnosť 1 tonu, pneumatické pruženie, ručnú brzdu, svetlú výšku 60 cm a schopnosť prekonať až 70 cm vysoké zvislé prekážky a zvládne až 35 % stúpanie. Základná cena je 65-tisíc dolárov.

Dôkaz obdivuhodných schopností Sherpa je video nižšie a tiež fotografie v galérii. Tak čo poviete na Sherpa? Mimochodom, Rusi sú v extrémnych offroad mašinách skutoční majstri, spomeňme napríklad stroj Makar, ruský snehoblatochod, ktorý sa nezastaví pred ničím.  Avšak aj na opačnej strane sveta majú šikovné mašinky, tieto však skôr než pre potreby cestovania slúžia najmä na zábavu. Ako tento pick-up s výkonom 800 koní. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo